BiH
0

Prekinuta sjednica Gradskog vijeća Sarajeva

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva danas nisu usvojili dnevni red zbog čega redovna sjednica Gradskog vijeća nije mogla nastaviti rad.

Od 16 vijećnika, protiv dnevnog reda izjasnilo se 14, a dva su bila suzdržana. Sjednicu su, prije izjašnjavanja o dnevnom redu, napustili članovi Kluba SDA.

Izjašnjavanju o dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva prethodila je jednoipolsatna rasprava vijećnika o prijedlogu da se ubuduće sjednice Gradskog vijeća prenose putem javnih emitera.

Inicijator tog prijedloga bio je vijećnik Gradimir Gojer iz Stranke za BiH, a u tome ga je podržao vijećnik Mirsad Šabaredžović iz BPS-a. Tokom rasprave istaknuto je da je inicijativa za prenošenje sjednica Gradskog vijeća putem televizije pokrenuta prije dvije godine, ali da adekvatnog odgovora nije bilo.

Šabaredžović je naglasio da se stoga, s obzirom na ulogu i značaj Gradskog vijeća, danas ponovo išlo sa zahtjevom da sjednice ubuduće prenosi TVSA te da je duga rasprava vijećnika o tome bila bespotrebna.

Istog mišljenja bio je i Klub vijećnika SDA zbog čega su i napustili sjednicu prije izjašnjavanja o dnevnom redu. Sead Srna iz Kluba SDA novinarima je kazao da je po Poslovniku, prijedlog dva vijećnika bio realan, te da je sat i pol bespotrebno izgubljeno.

Današnju sjednicu Gradskog vijeća napustio je i Gradimir Gojer nakon što su neki od vijećnika primijetili da je njegov prijedlog za prenošenje sjednica Gradskog vijeća putem javnih emitera dio predizborne kampanje.

Na kraju jednoipolsatne rasprave, vijećnici su se izjašnjavali o tome da li da se, po hitnom postupku, na dnevni red uvrsti tačka o tome da se zahtijeva da se sjednice ubuduće prenose putem javnih emitera. Taj prijedlog nije dobio potrebnu većinu i nije uvršten u dnevni red.