BiH
11

Prekinuta sjednica Doma naroda PSBiH

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prekinuta je, zbog dodatnih konsultacija, a bit će nastavljena u narednih 15 dana.

Zaključak o prekidu sjednice objavio je Halid Genjac (SDA).

Na sjednici Doma naroda PSBiH formirani su klubovi naroda, a trebao je biti izabran i predsjedavajući te njegovi zamjenici.

"Zahtjev da se prekine konstituirajuća sjednica Doma naroda PSBiH potječe od predstavnika Stranke demokratske akcije i očito je da njima treba vremena za dodatne konsultacije", kazao je delegat u ovom domu Fahrudin Radončić (SBB).

Smatra da je prekid sjednice gubljenje vremena. Također je dodao da njegova stranka nije imala kandidata čak ni za potpredsjednika Kluba bošnjačkog naroda, što govori da su opozicija.

"Kada je koalicioni ugovor potpisan, svi su govorili da je njihova ruka ogromna, ali sada se vidi da oni nemaju kapacitet da formiraju vlast", zaključio je Radončić.

"Oni koji su odgodili sjednicu imali su najbolje namjere, a to je da se u što širem zahvatu izvrši konstituiranje institucija, organa, kako bi bilo što manje prostora za blokadu efikasnog rada", kazao je danas nakon prekida konstituirajuće sjednice Doma naroda PSBiH delegat Ognjen Tadić (SDS).

Istakao je da građani u BiH nemaju više strpljenja za ovakve situacije.

"Na današnjoj sjednici je vrlo jasno došlo do izražaja da su politički uslovi i dalje složeni", objasnio je.

Također je dodao da je bolje čekati sedam dana i riješiti problem, nego donijeti odluku koja bi mogla biti problem naredne četiri godine.

"Procijenili smo da su potrebne dodatne konsultacije da bi se nastavio izbor Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH", kazao je danas nakon prekida konstituirajuće sjednice Doma naroda PSBiH delegat Halid Genjac (SDA).

Istaknuo je da su potpisnici sporazuma o formiranju parlamentarne većine na nivou BiH tražili rok za dodatne konsultacije od najmanje sedam dana.

"U tih sedam dana očekujemo rješenje tog pitanja i nakon toga ćemo zakazati nastavak sjednice", poručio je.

Podsjetio je da su delegati danas preuzeli dužnost te da su formirani klubovi naroda. Na današnjoj sjednici trebali su biti izabrani i predsjedavajući Doma naroda PSBiH i njegovi zamjenici.