BiH
2

Prekinuta sjednica Doma naroda FBiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Današnja vanredna sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta u Sarajevu prekinuta je danas popodne na zahtjev delegata bošnjačkog naroda nakon što većinsku podršku Doma nije dobio prvi od tri zakona predložena Parlamentu iz Federalna vlade po hitnom postupku čija je materija pomoć i saniranje posljedica na područjima u FBiH postradalim u katastrofalnim majskim poplavama.

Sjednica će biti nastavljena iduće sedmice, rečeno je. Tačan datum nije preciziran. Niko od članova Doma nije nakon prekida decidno obrazložio šta bi do tada moglo da se učini za spas, odnosno podršku zakonima iz ove oblasti u Parlamentu.

Amir Zukić, predsjedavajući Kluba Bošnjaka, kazao je da Vlada treba da pokuša naći rješenje za ovaj problem, između ostalog može razmisliti o korekcijama teksta shodno podnesenim amandmanima. Bošnjaci su glasali za zakon, kao i delegati iz kategorije ostalih naroda, ali ne i većina članova delegatskog kluba Hrvata kao ni dio delegata srpskog naroda. Oni su bili uzdržani.

Bilo je za pretpostaviti da ni ostala dva zakona iz predloženog seta neće dobiti većinu glasova te su Bošnjaci ishodili prekid sjednice.

Puni naziv teksta o kojem je danas glasano je Prijedlog zakona o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu podučja zahvaćenih prirodnom nesrećom. Prema obrazloženju Vlade kao predlagača, podrazumijevao je nekoliko konkretnih pogodnosti za općine i kantone u kojima se desila poplava. To se prvenstveno odnosilo na mogućnost prenamjene novca prikupljenog od različitih naknada, poput onih za izgradnju skloništa, za korištenje i unapređenje šuma, za zaštitu okoliša te drugih naknada i taksi. Namjeravano je da zakon osigura da se tako prikupljen novac može, u periodu od godinu dana, koristiti za projekte obnove i sanacije u poplavljenim područjima. Procjene su da bi se na ovaj način osiguralo oko 100 miliona KM.

Zakon je također predviđao da se iz neto plaće svih zaposlenih u organima vlasti Federacije BiH, kantona i jedinica lokalne samouprave te pravnih osoba čiji je osnivač Federacija, kanton ili jedinica lokalne samouprave, izdvaja šest mjeseci, počev od dana stupanja na snagu zakona, po jedna dnevna zarada iz mjesečne neto plaće za pomoć nastradalima. Dnevnicu ne bi izdvajali zaposlenici koji to ne žele. Također je predviđano da se iz plaće svih drugih zaposlenika u FBiH izdvaja šest mjeseci po jedan posto od neto plaće. I tu je ostavljena mogućnost da ne izdvajaju zaposlenici koji to ne žele.

Drugim predloženim zakonom iz Vladinog seta predviđeno je osnivanje fonda za pomoć postradalima, a trećim - ustupljivanje, bez naknade, građevinskog zemljišta ljudima koji su usljed poplava i klizišta trajno izgubili krov nad glavom ili poslovne objekte.

Vlada je, upućujući set zakona u proceduru, zaključkom pozvala oba doma Parlamenta FBiH da ih što prije razmotre i usvoje radi što hitnije pomoći ugroženom stanovništvu.

Protekle sedmice je Predstavnički dom odobrio dva zakona, ali ne i treći - o namjeravanom osnivanju fonda solidarnosti, zbog čega je Vlada u međuvremenu utvrdila novi prijedlog tog propisa te ga danas ponudila Domu naroda.

Pošto je nova sjednica Predstavničkog doma planirana za srijedu, planirano je da i taj nivo razmotri najnoviji tekst.

Nijedan federalni zakon ne može stupiti na snagu ako ga ne odobre oba doma.