BiH
90

Prekinuta konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

FENA
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, na kojoj su uručeni mandati i izabrano novo rukovodstvo Doma, večeras je prekinuta u Sarajevu, a nastavak će biti održan u četvrtak, 22. januara.

To je odlučeno većinom glasova delegata, iako za to nisu bili pojedini delegati iz Kluba bošnjačkog i srpskog naroda, jer su smatrali da se nakon današnjeg višesatnog zasjedanja trebaju razmatrati Prijedlog odluke o privremenom finansiranju Federacije BiH za period januar - mart 2015. godine i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u Federaciji BiH.

Odluka, koju je već potvrdio Predstavnički dom Parlamenta FBiH, se donosi radi sprečavanja zastoja finansijskih tokova u FBiH u okolnostima kad federalni budžet za narednu godinu ne može biti donesen do 31. decembra tekuće godine.

Novoizabrani delegati Doma naroda Parlamenta FBiH večeras su se izjašnjavali o izboru delegata iz Federacije u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Tako su iz reda bošnjačkog naroda izabrani: Safet Softić, Halid Genjac, Sead Kadić, sva trojica iz SDA, te Fahrudin Radončić iz SBB-a i Sifet Podžić iz Demokratske fronte.

Iz reda hrvatskog naroda izabrani su: Bariša Čolak, Ljilja Zovko, Zdenka Džambas i Mario Karamatić, sva četvorica iz HDZ-a BiH, te Martin Raguž iz HDZ-a 1990.

Konstituiranju državnog Doma naroda prethodi ovjera ovih kandidata u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH.

Podsjećamo, pet delegata iz reda srpskog naroda za državni dom naroda ranije je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

Za predsjedavajuću ovog doma imenovana je Lidija Bradara (HDZBiH) iz reda hrvatskog naroda i za potpredsjedavajućeg Jasenko Tufekčić (SDA) iz reda bošnjačkog naroda.

U obraćanjima delegatima, izrazili su nadu da će novi saziv Doma u naredne četiri godine raditi za dobrobit naroda Federacije BiH.

Drugi potpredsjedavajući Doma iz reda srpskog naroda nije mogao biti izabran jer Klub delegata srpskog naroda nije dostavio prijedlog, kao ni prijedlog za potpredsjedavajućeg Federacije BiH.

Klub delegata hrvatskog naroda predložio je Marinka Čavaru iz reda hrvatskog naroda za predsjednika Federacije BiH, a Klub delegata bošnjačkog naroda Meliku Mahmut begović za potpredsjednicu Federacije BiH.

Nakon formiranja klubova naroda u ovom domu, Osman Ćatić (SDA) imenovan je za šefa Kluba delegat bošnjačkog naroda, Tomislav Martinović (HDZBiH) za šefa Kluba delegata hrvatskog naroda i Slaviša Šućur (SDPBiH) za šefa Kluba delegata srpskog naroda.