Ispunjena većina zahtjeva
0

Prekinut štrajk Željeznica RS, vozovi krenuli

SRNA
Na svim prugama RS-a u četvrtak navečer je uspostavljen kompletan željeznički saobraćaj, a dogovor o tome postigli su generalni direktor Željeznica Republike Srpske (ŽRS) Dragan Savanović i predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa RS Simo Cvjetković.

Prvi voz krenuo je večeras u 19.20 sati za Banja Luku, zatim u 19.30 sati za Petrovo i 19.33 sati za Šamac.

"Najveći dio naših zahtjeva je ispunjen zbog čega su prestali razlozi za štrajk", navodi se u saopćenju Samostalnog sindikata mašinovođa RS.

Predsjednik Sindikata Simo Cvjetković, koji je potpisao saopštenje, zamolio je građane i komintente ŽRS za razumjevanje zbog štete koju su pretrpjeli za vrijeme potpune obustave rada željezničara, ističući da to nije bila namjera Sindikata, ali da nije bilo drugog izlaza za rješavanje problema. 

Cvjetković napominje da je Sindikat mašinovođa i ranije insistirao na pregovorima i kompromisnim rješenjima.

On je zahvalio svim sindikalnim i radnim kolegama za podršku u vrijeme trajanja štrajka i naglasio da Sindikat mašinovođa stoji na raspolaganju svima  ukoliko se nađu u sličnoj situaciji.

Vlada RS uplatila je juče pet milona KM Željeznicama za dva regresa i topli obrok radnicima.
Svih šest sindikata "ŽRS" stupilo je 3. juna u štrajk zbog, kako su naveli, nepoštivanja sporazuma postignutog 15. februara sa Upravom preduzeća, a 8. juna i u generalni štrajk zbog disciplinskih prijava koje je poslovodstvo pokrenulo protiv nekih radnika.