BiH
0

Prekinut štrajk u "Zenica busu"

FENA
Sindikat uposlenih u prijevozničkom preduzeću "Zenica bus" donio je danas odluku o prekidu štrajka u koji je 19 radnika stupilo u utorak, 5. januara.

Iako nije udovoljeno njihovim zahtjevima za isplatu šest plata i osam dnevnica, te uplatu doprinosa za zdravstveno i penziono osiguranje za period od novembra 2005. do septembra 2008. godine, kao i za posljednjih šest mjeseci, zaposleni u "Zenica busu" odlučili su prevoziti putnike na linijama prema Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Bijeljini.

"Bili smo prisiljeni na ovakav čin jer prema Zakonu o cestovnom prijevozu u FBiH, ako se linije ne održavaju pet dana neprekidno, slijedi brisanje prijevozničkih linija iz registra. Znači, radimo da bismo sačuvali naše postojeće prijevozničke linije, ali i spasili firmu", kaže Željko Krišto, predsjednik Sindikata i Štrajkačkog odbora zaposlenih u "Zenica busu".

Većinski vlasnik Fehim Sejari u četvrtak je pred Općinskim sudom u Zenici pokrenuo postupak protiv radnika zbog navodnog nezakonito organizovanog štrajka. S druge strane, iz Sindikata tvrde da će svim legitimnim metodama nastaviti da se bore za prava radnika.