BiH
0

Prekinut štrajk u vrtićima u USK

FENA
Nakon jutrošnjeg mirnog protesta uposlenika u javnim vrtićima na području USK-a pred zgradom Vlade, u poslijepodnevnim satima je postignut dogovor o prekidu četrnaestodnevnog štrajka.

Mirni protest, koji je bio kako su kazali u Sindikatu, kulminacija njihovog nezadovoljstva zbog ignorantskog odnosa vlasti spram ovog nivoa obrazovanja, trajao je do dolaska kantonalnog ministra obrazovanja Amira Hadžića, koji je obraćajući se prisutnima pojasnio da je ministarstvo, odnosno Vlada odradila svoj dio posla i da se sada čeka skupštinska odluka.

Pozvao je predstavnike Sindikata na pregovore i u poslijepodnevnim satima došlo je do zaključenja sporazuma između Sindikata i Ministarstva obrazovanja o prekidu štrajka uposlenih u vrtićima, kojim je potvrđeno da će se Zakon o izmjenama Zakona o predškolstvu naći na prvoj sjednici Skupštine Kantona.

Što se tiče primanja uposlenika vrtića u ovoj godini dogovoreno je da se u prijedlogu rebalansa budžeta planiraju sredstva za topli obrok za oktobar, novembar i decembar te regres za 2008.godinu.

Primjena dogovorenog moći će se realizirati po usvajanju rebalansa budžeta, odnosno po usvajanju izmijenjenog zakona. S druge strane vrtići su obavezani da nadoknade štrajkom propuštene odgojne programe.

Zbog prekida štrajka, predstavnici Sindikata pozvali su roditelje da u ponedjeljak 24. novembra dovedu djecu na redovni boravak u vrtićima.