BiH
0

Prekinut rad Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH, nastavak u četvrtak

FENA
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prekinula je večeras prije 19 sati sjednicu u Sarajevu i odlučila je nastaviti u četvrtak u 11 sati.

Sjednica je počela u 17 sati. Članovima Komisije, čijem radu je prisustvovao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, ponuđeno je razmatranje dvaju prijedloga zakona o reformi policijske strukture BiH koji su joj većinom glasova s jučerašnje sjednice Predstavničkog doma PS BiH vraćeni na ponovno razmatranje. Riječ je o Prijedlogu zakona o direkciji za koordinaciju policijskih tijela i agencijama za podršku policijskoj strukturi - druga komisijska faza te o Prijedlogu zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH - druga komisijska faza (za oba predlagač Vijeće ministara BiH).

Prekid današnje sjednice prihvaćen je na prijedlog Dušanke Majkić (SNSD), koja je kao razlog tome navela to što se «vode intenzivni razgovori u pokušaju da se osigura taj jedan glas kako bi se potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju».

Radi podsjećanja, ova komisija je već jednom razmatrala predložene zakone i dostavila Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH negativne izvještaje o njima. Tada je za zakone glasalo šest članova Komisije, dok je šest bilo protiv. Predstavnički dom jučer nije prihvatio izvještaje ove komisije i zadužio ju je da ponovno razmotri predložene zakone i dostavi nove izvještaje Domu.

Na oba zakonska prijedloda uloženo je dosta amandmana, ali nijedan Komisija nije prihvatila.

Na početku današnje sjednice čuo se, među ostalim, prijedlog Sulejmana Tihića (SDA) - da spomenute zakone treba vratiti na doradu Vijeću ministara BiH, odnosno njegovoj komisiji koja je uradile te prijedloge, kako bi se pokušao napraviti novi prijedlog, uvažavajući uložene amandmane. Taj Tihićev prijedlog Zajednička komisija za odbranu i sigurnost PS BiH nije prihvatila.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić kazao je danas da je reforma proces, a ne stvar trenutka.

«Molim vas da izađete ususret Bosni i Hercegovini i stvorite mi mogućnost da razgovaram s Bruxellesom, u interesu Bosne i Hercegovine», riječi su koje je Špirić uputio članovima Zajedničke komisije.

Pred kraj današnjeg rada sjednici se pridružio prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian.