Posredovao ministar Kasipović
0

Prekinut bojkot nastave u srebreničkim školama

FENA
Od ponedjeljka nastava će se redovno održavati (Foto: SRNA)
Od ponedjeljka nastava će se redovno održavati (Foto: SRNA)
Na sastanku roditelja djece bošnjačke nacionalnosti i nastavnika Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" u Srebrenici, kojem je prisustvovao resorni entitetski ministar Anton Kasipović, postignut je odgovarajući dogovor i nastava će se od ponedjeljka redovno održavati.

Bojkot nastave od učenika bošnjačke nacionalnosti mnogi su protumačili kao manipulacijom djece u predizbornim trkama. Međutim, tako ne smatraju roditelji koji su peticiju za popravljanje stanja u osnovnom obrazovanju potpisali još krajem prošle godine. Na današnjem skupu, uz prisustvo ministra Kasipovića, postignut je dogovor na obostrano zadovoljstvo.

"Moram biti zaista realan i kazati da sam zadovoljan postignutim. Koristim se prilikom da pozovem roditelje bošnjačke nacionalnosti da u ponedjeljak pošalju svoju djecu u školu. Neke stvari smo riješili danas, a neke, kao što je promjena naziva škole i uvođenje grupe nacionalnih predmeta do početka naredne školske godine", izjavio je Alija Tabaković, predsjednik Koordinacionog savjeta roditelja.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a ima namjeru da dio zahtjeva iz peticije riješi nakon završetka tekuće školske godine.

"Najvažnije jeste da smo danas u Srebrenici dogovorili i s uposlenicima škole i s roditeljima da se nastava normalizira i da djeca krenu u školu u ponedjeljak, što je za nas najvažnije. Ujedno, donio sam odluku da formiram privremeni školski odbor zbog problema funkcioniranja aktuelnog odbora. Odlučio sam da republički pedagoški zavod izvrši kompletnu analizu nastavnih planova i programa i da u saradnji s pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona provjerimo šta je to prepreka u saradnji, ali mislim da nikakvih problema ni na tom pitanju neće biti", rekao je ministar Kasipović.

O promjeni naziva škole i još nekim gorućim pitanjima razgovarat će se nakon završetka školske godine, a roditelji očekuju da će se naći kompromis i o tim pitanjima.