Milorad Dodik
0

Prekid razgovora u Mostaru ne znači kraj prudskih dogovora

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik kazao je u subotu u Centralnom dnevniku TV Hayat da prekid razgovora trojice bh. političkih lidera (Dodik, Tihić, Čović) u Mostaru ne znači i kraj razgovora temeljenih na Prudskom dogovoru.

"Prud nije samo priča o ustavnim promjenama nego je to i niz aktivnosti koje smo, na neki način, već priveli kraju kao što je npr. priča oko Brčkog koja treba da doživi epilog u Parlamentu BiH. Na taj način ćemo pokazati da smo riješili jedno od teških pitanja što je ostalo kao obaveza iz onoga što se zove uslovi i ciljevi Vijeća za implementaciju mira. Nastavit će se razgovarati i o pitanju vezanom za podjelu imovine između BiH i entiteta. Važna stvar koja je dogovorena i treba je provesti je popis stanovništva i dodatna logistika za pitanje povratka", kazao je Dodik.

On je napomenuo da je dio Prudskog sporazuma bio i Budžet BiH, te da državne institucije sad nesmetano funkcioniraju.

Govoreći o dijelu koji se odnosi na četiri teritorijalne jedinice Dodik je ponovio da ne treba da se spori pitanje RS-a, njenog teritorija i političkog subjektiviteta.

"Cijenimo da BiH može i treba da bude organizirana po mjeri svih, a naša mjera je Republika Srpska. Ne mislim da sam, u tom pogledu, bio nejasan od prvog sastanka s Tihićem i Čovićem. I kad sam pristajao na razgovore o teritorijalnoj organizaciji to je značilo da je RS nesporna", istaknuo je Dodik.

On je istaknuo da je danas partnerima predočio pregled koji podrazumijeva utvrđivanje zajednice koja bi imala karakter "asimetrične federacije s konfederalnim elementima u čemu bi npr. jedan dio, ukoliko to želi, mogao da prenese ovlasti na državne organe vlasti, a drugi to ne mora uraditi. Ali je obaveza da se koordinira i sarađuje, da se sačuva prostor koji se zove BiH i da ona ne gubi svoj međunarodno politički legitimitet."

"Sad se uporno nastoji osporiti RS. Mi jasno kažemo da nećemo učestvovati u razgovorima u kojima se osporava RS", kazao je Dodik.

Predsjednik Vlade RS-a u dnevniku TV Hayat kazao je i to da smatra neosnovanim izvještaj SIPA-e u kojem se on sumnjiči za pronevjeru 145 miliona KM, te da to smatra montiranim procesom.

"Ne napuštam RS. Bit ću tu cijelo vrijeme, osim povremenih službenih i privatnih putovanja. Moja adresa je poznata i uvijek me možete naći", izjavio je Milorad Dodik.