Obustava rada od 10 do 11 sati
1

Prekid jutarnjih suđenja zbog štrajka sudske policije u BiH

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sudska policija BiH započela je jednosatni štrajk upozorenja zbog prijedloga budžeta kojim je predviđeno da se službenicima na državnom nivou smanji plata za četiri i po posto.

Svakog dana do petka, 25. maja, sudska policija, koja izvršava naloge Suda BiH i obezbjeđuje sigurnost, , štrajkovat će od 10 do 11 sati. Nakon toga će, ako se prijedlog o smanjenju plate ne povuče, razmotriti dalje korake.

Zbog štrajka će u Sudu BiH jutarnja suđenja u predmetima u kojima su optuženi u pritvoru biti prekidana ili će biti pomjerana za 11 sati, navodi BIRN - Justice Report.

“Krajnji cilj je da ne bude smanjena plata. Krovni sindikat će donijeti odluku šta dalje ako ne bude povučena stavka o smanjenju plata”, rekao je Samir Čengić, predsjednik Sindikata Sudske policije BiH.

On je precizirao da prosječna plata sudskog policajca iznosi 680 KM.

Zbog najavljenog smanjenja plate, ranije su u štrajk stupili službenici Granične policije BiH, a zajedno sa Sudskom policijom štrajkuju i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštite (SIPA), Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, kao i drugi članovi Reprezentativnog sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenih u institucijama BiH.