Apelaciono vijeće
0

Preinačena prvostepena presuda protiv Raševića i Todovića

FENA
Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH, nakon odbijanja žalbe Tužilaštva BiH i djelimičnog uvažavanja žalbi branilaca optuženih Mitra Raševića i Save Todovića, preinačilo je prvostepenu presudu od 28. februara 2008. godine kojom su optuženi Rašević i Todović bili oglašeni krivim za krivično djelo zločin protiv čovječnosti i osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od 8 godina i šest mjeseci odnosno 12 godina i šest mjeseci.

Apelaciono vijeće je 6. novembra 2008. godine donijelo drugostepenu presudu kojom se prvostepena presuda preinačava u pogledu pravne ocjene krivičnog djela na način da se optuženi Rašević i Todović oglašavaju krivim da su radnjama opisanim u izreci prvostepene presude učinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkama a), c), d), e), f) i,) i k) a sve u vezi sa članom 29. i članom 180. stav 1 KZ BiH.

Također, Apelaciono vijeće je preinačilo prvostepenu presudu u dijelu odluke o kazni u odnosu na optuženog Raševića, tako da se optuženi Rašević za krivično djelo zločin protiv čovječnosti za koje je oglašen krivim osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od sedam (7) godina.

U preostalom dijelu prvostepena presuda ostaje neizmijenjena, saopćeno je iz Suda BiH.