Konačna odluka
0

Prefiks "bosanski" se briše iz imena gradova

FENA
Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS-a donijelo je odluku da Zakonom o lokalnoj samoupravi RS-a, kojim se briše prefiks „bosanski“ iz naziva općina Brod i Kostajnica, nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, s tim da je svoje mišljenje izdvojio predsjednik Suda Mirko Zovko.

Iako je stav Suda da se ne objavljuju imena sudija koji su glasali suprotno, Zovko je izdvojio svoje mišljenje i ono će, zajedno sa odlukom, biti objavljeno u „Službenom glasniku RS-a“.

On je na pres-konferenciji svoj potez obrazložio riječima da je porijeklo Bosne nedvojbeno, te da je on rođen, živi i radi na njenom prostoru i ona je njegova domovina.

„Moje lično mišljenje je da oduzimanje prefiksa ’bosanski’ ne samo da vrijeđa Bošnjački narod, nego i druge konstitutivne narode i ostale koji su domoljubi“, naglasio je, između ostalog, predsjednik Suda Zovko.

A prema odluci Vijeća Ustavnog suda sporni prefiksi „bosanski“ za Brod i Kostajnicu nisu prefiksi vitalnog interesa, nego uobičajeni koji imaju državno-pravni karakter i da na taj način ne mogu vrijeđati vitalni interes bošnjačkog naroda.

Vijeće je odluku da Zakonom o lokalnoj samoupravi nije povrijeđen vitalni nacionalni interes obrazložilo činjenicom da prisvojni pridjev „bosanski“ potiče od naziva BiH, koja je zajednička država tri konstitutivna naroda i ostalih građana, „pa je nesumnjivo da se podjednako odnosi na sve građane ove države i ne može se smatrati da pripada isključivo bošnjačkom narodu“.

Pored toga, Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa je istaklo da su se nazivi predmetnih gradova više puta mijenjali kroz istoriju, zavisno od društveno-političkih prilika, te da su prefiks „bosanski“ u svom nazivu dobili u toku XIX vijeka kao geografsku odrednicu za pogranična naselja, a ne kao znak državnosti i identiteta bosanske države, „jer ona u tom periodu državnost nije ni imala“.

Također, Vijeće smatra da su Brod i Kostajnica neutralni nazivi, jer nemaju prefiks nacionalnog ili nekog drugog karaktera, čime se takvim nazivima ne daje prednost ni jednom konstitutivnom narodu, niti pravi razlika među njima.

To praktično znači da će Zakon o lokalnoj samoupravi RS-a stupiti na snagu i da će se ubuduće Bosanski Brod i Bosanska Kostajnica zvati samo Brod i Kostajnica, a njime su predviđene i novčane kazne za one koji se ne pridržavaju tih odredbi.

Radi podsjećanja, Klub bošnjačkih delegata u Vijeću naroda RS-a pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog interesa na ovaj zakon koji je usvojen još 7. aprila ove godine, a nakon što dogovor o tome nije postignut na vijeću, konačnu odluku donio je Ustavni sud RS-a.