BiH
96

Predvođeni preživjelima učesnici Marša mira stigli u Potočare

Piše: E.S.H.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nekoliko stotina osoba, među kojima su članovi porodice, prijatelji, pripadnici Oružanih snaga BiH i novinari, dočekali su danas u Potočarima oko 5.000 učesnika Marša mira koji su prethodnih dana pješačili "stazama natopljenim krvlju" Bošnjaka koji su putem dužim od 100 kilometara pokušali doći do spasa i slobode. Među prvima su bili muškarci koji su u julu 1995. godine uspjeli preći ovaj put i imali sreće da dođu do slobodne teritorije i sačuvaju živote. Dočekani su u tišini.

Učesnici Marša mira prešli su danas posljednju dionicu, od kampa Mravinjca do Potočara. Ni nestabilni vremenski uvjeti poput kiše ili jakog sunca, te lošeg terena uzrokovano majskim poplavama, nije spriječilo ove ljude da 19. godinu zaredom na ovaj način odaju počast i čuvaju sjećanje na proboj srebreničkih Bošnjaka iz jula 1995. godine.

U njemu svake godine učestvuje veliki broj mladih ljudi, stranaca ali i oni koji su ovim putem prošli u mnogo teškim uvjetima i pod kod konstantom vatrom s položaja Vojske Republike Srpske. Preživjeli Marša mira su nosili narandžaste majice sa natpisom: "Preživjeli smo". Te 1995. godine bili su bosi, gladni, žedni, neki ranjeni, i beskrajno tužni jer su na tom putu do svog spasa izgubili mnoge članove porodice, prijatelje, komšije, poznanike...

Rifet Salihović imao je nepunih 19. godina kada je ovo stazom išao 1995. godine. Više puta je učestvovao u Maršu mira.

"Osjećaj je isti kao i ranije samo što nema pucanja. Sjetite se svega što se desilo i teško je. Svaki put kada trebam ići pripremam se psihički, ali svaki put proživite isto", kazao je Salihović.

Marš mira odvijao se sljedećom maršutom: Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje - Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum - Mravinjci - Burnice - Kameničko Brdo - Ravni Buljim - Jaglići - Šušnjari - Budak – Potočari.

Nakon što se učesnici malo odmore i saniraju povrede, počet će prenošenje tabuta u musalu Memorijalnog centra u Potočarima kako bi bili spremni za sutrašnju dženazu i ukop.