BiH
0

Preduzeće "Park" i Općina Centar obnavljaju tri dječija igrališta

Klix.ba
Tri dječija igrališta na području Općine Centar ovih dana uređena su novim spravama za igru i rekreaciju i parkovskim mobilijarom.

U naselju Šip, u parku Koševo, odnosno kod objekta "Austrijske kuće" i u ulici Mehmeda Spahe radnici preduzeća "Park" ovih dana vrše zamjenu i obnovu dječijeg mobilijara, uređuju podloge igrališta, ugrađuju nove klupe i korpe. Sve navedene radove finansira Općina Centar, na osnovu Ugovora o realizaciji granta za uređenje manjih javnih zelenih površina.

U naselju Šip sve postojeće sprave na dječijem igralištu zamijenjene su novim, postavljene su klackalice, njihalice, penjalice, vratila, te kombinovane sprave s toboganom i ljuljaškama, a već danas njihova ugradnja bit će u potpunosti završena. Osim toga na postojećem pješčaniku polomljene i uništene štafle zamijenjene su novim, a postavljene su i nove klupe, te korpe za smeće.

Jučer u popodnevnim satima novo ruho dobilo je i igralište za malu raju u parku Koševo, u blizini objekta "Austrijska kuća".

Dvije nove kombinovane sprave, njihalica, penjalica, ofarban i popravljen postojeći mobilijar novi su sadržaji u ovom prostoru za dječiju igru i zabavu, a prethodno su osim novih kanti za smeće u potpunosti zamijenjene štafle na dugoj, polukružnoj klupi, odnosno zidu za sjedenje.

Također i u ulici Mehmeda Spahe postojeće dječije igralište ovih dana zasijat će u novom sjaju. Radnici preduzeća "Park" već su uklonili sve oštećene, uništene i polomljene sprave za dječiju igru i zabavu i pripremili teren za ugradnju novog mobilijara. Uz rub kompletnog igrališta, kao i pristupne staze ugrađeni su novi ivičnjaci, a osim ugradnje novih korpi za smeće i klupa, na već postojećim klupama zamijenjene su oštećene i polomljene štafle.

Kako je i predviđeno ugovorom s Općinom Centar, čijim sredstvima se i finansiraju svi navedeni radovi preduzeće "Park" narednih dana će otpočeti poslove ugradnje novog mobilijara za dječiju igru i zabavu i to klackalica, njihalica, penjalica i kombinovane sprave s toboganom i ljuljaškama.

Nakon ugradnje igralište će ponovo biti pušteno na upotrebu djeci i mladima. Preduzeće "Park" osim obnove i drugih igrališta obuhvaćenih ovogodišnjim ugovorom o uređenju manjih zelenih površina, kada se za to stvore povoljni uslovi, odnosno tokom jeseni izvršit će i hortikulturno uređenje svih obnovljenih igrališta, na svim tim lokacijama bit će zasađena nova stabla i ukrasno grmlje, a oštećeni travnjaci bit će rekonstruisani.