RS
0

Preduzeća prijete obustavom proizvodnje i neplaćanjem poreza

FENA
Predstavnici Asocijacije proizvodnih preduzeća RS-a upozorili su danas da će sva preduzuća u RS-u prekinuti proizvodnju na 24 sata ako vlasti RS-a i BiH ne zaštite i pomognu domaću proizvodnju.

Istakli su i da su odlučni u namjeri da zaštite svoje proizvođače, a ako u tome ne budu uspjeli, rečeno je, prestat će državi plaćati poreze i 1. augusta „napraviti proizvodnu revoluciju na ulicama RS-a i BiH“.

Na današnjem sastanku s predstavncima Vlade RS-a, Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Inspektorata RS-a privrednici su ponovo ukazali na probleme te najavili da će zaključke sa sastanka uputiti entitetskom premijeru Miloradu Dodiku i zatražiti hitno rješavanje svojih problema.

Direktor Asocijacije proizvodnih preduzeća RS-a Blaž Buljić tvrdi da je „RS postala pijaca evropskog smeća“.

On kaže da domaći proizvođači imaju šta da ponude svojim i građanima drugih zemalja, ali je neophodna pomoć vlasti.

„Ako Evropska unija subvencionira s 52 posto svoju proizvodnju, a mi tek sada imamo četiri posto, kako onda da opstanemo. Prema tome, država mora da daje nama kako bismo bili konkurenti“, rekao je direktor Asocijacije proizvodnih preduzeća RS-a.

Direktor Banjalučke pivare Nikolas Peni rekao je da će se ako građani ne počnu da kupuju domaće proizvode i ako RS i BiH nastave s uvozom proizvoda kao do sada domaća privreda urušiti.

„Veliki problem je primjena CEFTA-e jer BiH poštuje ovaj sporazum u potpunosti, dok druge zemlje u okruženju to izbjegavaju“, rekao je Peni.

Pomoćnica ministra trgovine i turizma Dušanka Tegeltija tvrdi da Vlada i resorno ministarstvo pokušavaju na sve načine pomoći domaćim proizvođačima.