BiH
0

Predstavnik RAK-a ponovo izabran za člana biroa CDMC-a Vijeća Evrope

FENA
Rukovodilac sektora za dozvole, digitalizaciju i koordinaciju u emitovanju Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK) Emir Povlakić izabran je za člana Biroa Komiteta za medije i nove komunikacione servise Vijeća Evrope (CDMC) na drugi mandat od dvije godine.

Povlakić je izabran na 13. sastanku ovog komiteta održanom od 16. do 19. novembra u Strazburu i to jednoglasno od 47 zemalja koje djeluju u okviru ovog tijela Vijeća Evrope.

Dosadašnji rad Komiteta uključivao je rješavanje širokog spektra pitanja koja su važna za sve zemlje članice Vijeća Evrope, a naročito onih koja se odnose, između ostalog, na slobodu izražavanja i informacija, medijsku koncentraciju i pluralizam, nezavisnost regulatornih tijela, promociju tolerancije i borbu protiv podsticanja na mržnju i uvođenje novih komunikacijskih tehnologija.

Komitet objavljuje zakonodavne dokumente i smjernice te organizuje konferencije i seminare koji služe zemljama članicama za interaktivnu razmjenu informacija i iskustava.

Ponovno imenovanje Povlakića za člana Biroa Komiteta za medije i nove komunikacijske servise Vijeća Evrope (CDMC) je još jedna potvrda da BiH, kao članica Vijeća Evrope, dosljedno primjenjuje evropske standarde iz oblasti regulacija medija, saopćeno je iz RAK-a.