Na dnevnom redu i Izborni zakon
0

Predstavnički dom u srijedu bira Bećirovićevog nasljednika

SRNA
Denis Bećirović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Denis Bećirović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi u srijedu, 7. novembra, da izabere novog zamjenika predsjedavajućeg ovog doma iz reda bošnjačkog naroda, umjesto Denisa Bećirovića, koji je smijenjen na prošloj sjednici.

Na dnevnom redu sjednice naći će se u drugom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH i Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik SBB-a BiH Ismeta Dervoz.

U obrazloženju razloga za donošenje izmjena i dopuna ovog zakona, Vijeće ministara BiH navodi da će njegovim donošenjem sveobuhvatno biti uređen postupak pružanja međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, što će doprinijeti razrješenju nekih pitanja nastalih u primjeni zakonskih odredbi iz 2009. godine, koje uređuju ovu oblast.

Izmjenama i dopunama biće unaprijeđena saradnja BiH sa drugim državama u krivičnim stvarima i omogućeno ubrzanje krivičnih postupaka koji se vode za krivična djela organizovanog i drugih vidova kriminala koja imaju transnacionalni karakter.

Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona, Dervozova je ranije pojasnila da svojim prijedlogom želi da doprinese usaglašavanju odredaba o ravnopravnosti polova, sprečavanju polne diskriminacije i većoj zastupljenosti žena u politici i vlasti.

Pred poslanicima će se u prvom čitanju naći Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o komunikacijama, Prijedlog zakona o protivminskom djelovanju, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH i Prijedlog zakona o fondacijama BiH.

Vijeće ministara BiH, kao predlagač zakona o protivminskom djelovanju, navodi da je donošenje ovog zakonskog akta osnovni uslov za provođenje akcionog plana provođenja Strategije protiminskog djelovanja BiH za period 2009 – 2019. godina.

Poslanici će razmotriti Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu i Izvještaj o finansijskoj reviziji Izvještaja o izvršenju Budžeta institucija BiH za 2011. godinu, koji je sačinila kancelarija za reviziju institucija BiH.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma parlamenta BiH prihvatila je Izvještaj o izvršenju Budžeta za prošlu godinu i predložila Domu da usvoji zaključak kojim se od Savjeta ministara BiH traži da razmatra Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2013. godinu i da ga dostavi u dalju proceduru Predsjedništvu BiH, te da Domu obrazloži razloge zbog kojih do sada nije razmatran taj nacrt.

Na sjednici će biti razmotren i Godišnji izvještaj o izdatim dozvolama za spoljnotrgovinski promet oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene za 2011. godinu i Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2011. godinu.

Poslanici bi trebalo da daju saglasnost za ratifikaciju više sporazuma, konvencija, ugovora i protokola.

Početak sjednice zakazan je za 10.00 sati.