Federalni parlament
0

Predstavnički dom sutra o izmjenama zakona o neratnim invalidima

FENA
Izmjene zakona kojim se u Federaciji najavljuje smanjenje broja korisnika takozvanih neratnih invalidnina razmatrat će sutra na vanrednoj sjednici Predstavnički dom Federalnog parlamenta nakon što ih je nedavno odobrio Dom naroda.

Izmijenjeni zakon bi nalagao da iz federalnog budžeta ubuduće budu finansirane invalidnine i ostale prinadležnosti samo stopostotnih i devedesetpostotnih invalida, a ne i ostalih grupa neratnih invalida kao što je sada slučaj.

Ako to sutra odobri Predstavnički dom, Federalna vlada će iz budžeta FBiH izdvajati godišnje 106 miliona KM za implementaciju izmijenjenog zakona, obrazloženo je iz njenih krugova.

Vlada se odlučila da Parlamentu predloži zakon s ovakvim izmjenama jer, kako je obrazložila, u primjeni sadašnjeg izdvaja veliki dio budžetskog novca i opet nema dobro riješen ovaj segment socijalne zaštite. Kad bi odgovorila svim aplikacijama, do kraja godine bi izdvojila blizu trećine cijelog budžeta Federacije, obrazlagao je više puta novinarima federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević.

Među sadašnjim korisnicima su i oni koji su prava ostvarili na osnovu starosti ili obolijevanja te osobe koje (nezakonito) ostvaruju prava i na osnovu drugih propisa u Federaciji.

U međuvremenu apliciraju novi korisnici tako da je sada između 120.000 i 130.000 aplikanata, a zakon koji je trenutno na snazi, u vrijeme kad je donošen, projiciran je za oko 20.000 korisnika, napominju iz Vlade.

Otkako je Dom naroda nedavno većinom glasova odobrio Vladinu namjeru, u javnosti je ispoljeno nezadovoljstvo invalida s obrazloženjem da izostaje senzibilitet za jednu osjetljivu društvenu grupu. Iz Vlade, pak, odgovaraju da, naprotiv, žele da zbrinu najteže invalide kao kategoriju kojoj je to najpotrebnije i napominju da socijalnu brigu o građanima treba da pokažu i niži nivoi vlasti, a ne samo federalni.

Zbog odjeka s kojim je u javnosti dočekano odobravanje ovih izmjena Zakona nedavno u Doma naroda, predsjedavajući Predstavničkog doma Safet Softić u izjavi Feni ne želi prejudicirati kako će se stvari odvijati sutra kod poslanika tog doma.

Jedino je kazao da su predstavnici više udruženja invalida najavili prisustvo sutrašnjoj sjednici i zatražili obraćanje poslanicima.

Službeni naziv teksta čiju izmjenu predlaže Vlada je Zakon o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom.

Da bi njegove izmjene stupile na snagu, moraju ih odobriti oba doma Federalnog parlamenta, u protivnom, neće stupiti na snagu.