BiH
2

Predstavnički dom razmatra zakon o penzionisanju branilaca

FENA
Prijedlog zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata, upućen u parlamentarnu proceduru iz Federalne vlade, Predstavnički dom Federalnog parlamenta razmatra od jutros po hitnom postupku na vanrednoj sjednici u Sarajevu.

Zbog 56 amandmana, podnesenih uz tekst ovog zakona, predsjedavajući Fehim Škaljić je proglasio jednosatnu pauzu da bi se o amandmanima izjasnila Federalna vlada, koja povodom toga zasjeda u zgradi Parlamenta.

Donošenje zakona uvjet je za isplatu naredne novčane tranše od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) po osnovu stand-by aranžmana Bosne i Hercegovine s tom finansijskom institucijom.

Premijer FBiH Nermin Nikšić pozvao je poslanike Predstavničkog doma da podrže zakon a kao jedan od razloga za to je naveo da bi izostankom naredne tranše MMF-a, došla u pitanje fiskalna stabilnost Federacije.

"Indirektno, ugrozit ćemo i budžet države BiH, ali i Republike Srpske. Time bismo poslali poruku onima koji jedva čekaju da kažu kako je njima u BiH loše i da dokažu da ova zemlja ne može funkcionisati. Neusvajanje i ugrožavanje aranžmana direktno ugrožava penzionere, RVI, porodice šehida i poginulih boraca, neratne invalide, civilne žrtve rata, policiju, sudstvo, školstvo, zdravstvo, administraciju, ali u konačnici i same korisnike prava po ovom zakonu i smanjenje će biti veće od onog koje je planirano zakonim. Usvajanje zakona, pak, osigurava nastavak isplate penzija, naknada, plata na dostignutom nivou i postepeno stvaranje pretpostavki za njihovo eventualno povećavanje", rekao je između ostalog premijer.

Uporedo s vanrednom sjednicom Predstavničkog doma posvećenom ovom zakonu, ispred zgrade Parlamenta jutros je počeo skup podrške boračkih kategorija, prvenstveno ratnih vojnih invalida, koji podržavaju njegovo usvajanje, odnosno Vladin prijedlog.

Sjednici prisustvuju pojedinci, predstavnici 22 boračka udruženja, kako je rečeno u skupštinskoj sali, među njima i udruženja dosadašnjih vojnih penzionera, koji traže da budu izuzeti iz predloženog zakona jer će njihove dosadašnje penzije, regulisane ranijim propisima, biti umanjene, kako navode. Zgradu Parlamenta osiguravaju pojačane specijalne policijske snage.