Ni nakon pet sati zasjedanja
0

Predstavnički dom PSFBiH još nije usvojio dnevni red

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Više od pet sati od početka vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nije usvojen dnevni red.

Njeno održavanje je iniciralo 30 poslanika, najviše iz SDA, donedavne članice parlamentarne većine, koji su predložili da jedina tačka dnevnog reda bude rasprava o posljedicama neustavnih odluka Predstavničkog doma, kako je navedeno, donesenih na sjednici od 26. juna ove godine.

Potpisnici se pozivaju na činjenicu da je za to zasjedanje Doma Ustavni sud 28. augusta ocijenio da je održano suprotno Poslovniku, čime je povrijeđen Ustav FBiH. Sud je osporio sve tadašnje odluke, a jedna od njih je bila smjena dijela rukovodstva Predstavničkog doma, kojom je nova parlamentarna većina imenovala njene kadrove umjesto rukovodilaca iz stranaka prijašnje većine - SDA i Hrvatske stranke prava.

Potpisnici zahtjeva za današnju sjednicu ne slažu se da dnevni red bude formuliran kao "rasprava o zahtjevu 30 poslanika vezano za presudu Ustavnog suda FBiH od 28. augusta 2012. godine", kako je i zvanično navedeno u pozivu poslanicima, koji je potpisao predsjedavajući Fehim Škaljić, inače kadar Saveza za bolju budućnost BiH, stranke koja čini novu parlamentarnu većinu zajedno s najuticajnijim socijaldemokratima, Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH i Hrvatskom demokratskom zajednicom 1990.

Iz SDA, s kojom su socijaldemokrati prethodno raskinuli prijašnju koaliciju pa je temeljem toga objavljena nova parlamentarna većina, ne slažu se s navedenom formulacijom dnevnog reda te insisitiraju da treba razmatrati posljedice - političke, ekonomske, finansijske i dr., "neustavnih odluka" od 26. juna, i kasnijih, koje je nova većina donijela do navedene sudske presude.

U jeku polemika o tome kako će glasiti jedina tačka dnevnog reda, iz poslaničkih klupa SBB-a BiH je predložena posebna, tematska sjednica na kojoj će biti razmotrena odgovornost za dosadašnje, 17-godišnje upravljanje državom, čija je posljedica teška socijalno-ekonomska situacija s 542.000 nezaposlenih, 73 posto mladih koji žele otići van, s padom investicija, rastom javne potrošnje, korupcijom i kriminalom svih vrsta.

SDA je bila uticajni akter vlasti u navedenom periodu mada to nije navedeno u prijedlogu SBB-a.