BiH
3

Predstavnički dom PSBiH usvojio Prijedlog zakona o javnim nabavkama

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o javnim nabavkama u drugom čitanju sa izvještajem Komisije za finansije i budžet u kojem je sadržano usvojenih 25 amandmana.

Za predloženi zakon glasalo je 20 poslanika, 17 je bilo protiv, a četiri poslanika su bila suzdržana.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o javnim nabavkama kojim se osigurava primjena pravila i zahtjeva Evropske unije (EU) glede osiguranja slobode protoka robe, ljudi i kapitala, čime se nastavlja kontinuitet u ostvarivanju načela slobode otvorenog tržišta.

Kako je ranije saopćeno iz Vijeća ministara BiH, donošenjem novog zakona jasnije će se definirati odgovornost svih koji provode postupak, unaprijediti mehanizmi prevencije zloupotreba u javnim nabavkama, smanjiti troškovi učešća u postupku, kao i birokratski zahtjevi, te uvesti moderne tehnike i postupci javnih nabavki.

Poslanici danas nisu podržali Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH čiji je predlagač Klub poslanika SDP-a BiH.

Najprije su prihvatili zahtjev da se zakon razmatra po hitnom postupku, a onda su sa 16 glasova „za“, 20 protiv i tri suzdržana „oborili“ predloženi zakon.

Prihvaćen je zaključak da se zadužuje formirana Interresorna radna grupa da nastavi sa radom i u što kraćem roku, a najdalje do polovine aprila, podnese domovima izvještaj o radu i usaglašeni prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Poslanici danas nisu prihvatili negativno mišljenje Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost o Prijedlogu zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. S obzirom na to da je ovo drugi put da Komisija daje negativno mišljenje o predloženom zakonu, prema Poslovniku, obustavlja se zakonodavna procedura za ovaj zakon.

Po okončanju rasprave i glasanju o navedena tri zakonska prijedloga, usvojen je zaključak da se sjednica Predstavničkog doma PSBiH prekine i da bude nastavljena 26. marta.