BiH
2

Predstavnički dom PSBiH o izmjenama Krivičnog zakona BiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo bi da razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH jučer nije podržala Prijedlog ovog zakona.

Poslanici bi trebali razmatrati Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Mišljenju Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u BiH.

Naime, Ustavnopravna komisija dala je negativno mišljenje o predloženom zakonu, ali na prošloj sjednici Predstavničkog doma nije postojala entitetska većina za njegovo usvajanje, pa je Mišljenje upućeno Kolegiju na usaglašavanje.

Pred poslanicima će se naći i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu zaključaka poslanika iz Kluba SDA povodom rasprave o Informaciji o kršenju Ustava BiH u Republici Srpskoj u pogledu prava na nacionalnu grupu predmeta u školama u Konjević Polju i drugim školama, a čiji su predlagači poslanici iz Kluba SDA.

Članovi Kolegija nisu postigli saglasnost o predloženim zaključcima koji predviđaju da se zaduži Vijeće ministara BiH "da bez odgađanja preduzme mjere kako bi se spriječilo dalje kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, Ustava BiH i Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, u pogledu prava djece u osnovnim školama u RS-u (u Konjević Polju i drugim) na nacionalnu grupu predmeta i drugih prava“.

Također je bilo predloženo da se zaduži Vijeće ministara BiH da o preduzetim mjerama sačini informaciju i dostavi je Predstavničkom domu PSBiH.

Poslanici bi trebali razmatrati i Izvještaj o radu Istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje zakonitosti postupanja nadležnih državnih organa u slučaju privođenja i zadržavanja Šemsudina Mehmedovića, poslanika u Predstavničkom domu.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Izvještaj o radu Ministarstva odbrane BiH za 2012. godinu, s Mišljenjem Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH; Prijedlog odluke o imenovanju sekretara Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH; Imenovanje članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH, kao i Prijedlog zaključka o osnivanju Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.