BiH
2

Predstavnički dom PSBiH: Nisu prihvaćene izmjene Zakona o zrakoplovstvu

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu podržali na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zrakoplovstvu BiH koji je predložio poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Mirsad Mešić u prvom čitanju jer nije bilo dovoljne entitetske većine iz Republike Srpske. O zakonu će Kolegij Doma pokušati postići saglasnost.

Poslanici su prihvatili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u Bosnu i Hercegovinu što je prijedlog Vijeća ministara BiH, a ovaj zakon ima za cilj poboljšanje poslovnog okruženja i investicijske klime u BiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine što je također prijedlog Vijeća ministara BiH poslanici danas nisu podržali u prvom čitanju jer također nije bilo dovoljno entitetske podrške iz RS-a.

Zakon je potrebno izmijeniti kako bi se implementirale dvije odluke Ustavnog suda BiH koje govore o tome da ovaj zakon nije u skladu sa Ustavom BiH budući da dosadašnji zakon nije predviđao troškove za topli obrok, odvojeni život i putne troškove.

Poslanici su danas podžali zbirno mišljenje Komisije za budžet i finansije Predstavničkog doma PSBiH o 72 izvještaja Ureda za reviziju institucija BiH, kao i zaključke koje je predložila Komisija.

Inače, sedam institucija dobilo je mišljenje s revizijom Ureda za reviziju institucija BiH. Radi se o Ministarstvu odbrane BiH, Ministarstvu vanjskih poslova BiH, Ministarstvu komunikacija i saobraćaja, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDEEA), Uredu za veterinarstvo i Centru za uklanjanje mina (BHMAC).

Najviše rasprave izazvao je revizorski izvještaj za IDEEA-u kojem su revizori upozorili na sklapanje nezakonitog ugovora u vrijednosti od 104 miliona KM za nabavku ličnih karata i vozačkih dozvola.

Na današnjoj sjednici k znanju je primljena Informacija o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 31. decembra 2013. godine, a o ovoj tački dnevnog reda nije bilo rasprave.

U Informaciji o stanju javne zaduženosti BiH navedeno je da je BiH zadužena oko 10,4 milijarde KM, od čega je 71 posto vanjskog duga, a da su najveća zaduženja prema međunarodnim finansijskim institucijama kao što su Svjetska banka i Evropska investicijska banka.

Poslanici su potvrdili Odluku Predsjedništva BiH o postavljenju na dužnost zamjenika komandanta Operativne komande Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za operacije Mirsada Ahmića te podržali imenovanje Željke Klobučar za članicu Ureda za razmatranje žalbi.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Milorad Živković najavio je da bi naredna sjednica Predstavničkog doma trebala biti održana 25. septembra što bi ujedno trebala biti i posljednja sjednica Doma u ovom sastavu budući da su Opći izbori zakazani za 12. oktobra.