BiH
0

Predstavnički dom PSBiH nezadovoljan radom bh. pravosuđa

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je obavio raspravu o godišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2013. godinu.

Na osnovu uvida u izvještaj zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto (HDZBiH) zaključila je da reforma VSTV-a nije dala rezultate i da se ne može biti zadovoljno kvalitetom rada pravosuđa, sudova i tužilaštava.

"Vidimo da se gomilaju predmeti iz godine u godinu, a imamo i predmete stare 25 godina. Vidimo da postoji više od hiljadu pritužbi građana na rad pravosuđa. Tu je i problem zastare predmeta", istakla je Krišto.

Navodeći da postoji neoprostivo veliki broj neriješenih predmeta uz vrlo visoke plaće poslanica SDA Nermina Kapetanović istakla je da je nezavisnost pravosuđa primarno ugrožena od politike i kriminalaca koji imaju spregu s pravosuđem.

"Dvije trećine neriješenih predmeta predstavljaju komunalni predmeti. Treba vidjeti da se na neki način pomogne pravosuđu da se otkoči taj problem usvajanjem, recimo, seta zakona", rekao je poslanik SDP-a Denis Bećirović.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić (SDS) naveo je da ima saznanja da pojedini advokati koji su u sastavu VSTV-a nisu nepristrasni, smatrajući da je pravosuđe politički korumpirano.

"Pogledajte Ustavni sud BiH. Trenutno dvoje sudija su bivši visokorangirani političari SDA, koji su nekada sjedili u ovim klupama", rekao je poslanik SBB-a Damir Arnaut.

Tokom zakazane pauze koja će trajati do 14 sati, Kolegij Predstavničkog doma održat će sastanak s ambasadoricom SAD-a u BiH Maureen Cormack.