BiH
0

Predstavnički dom PSBiH: Ima prostora za značajne uštede u budžetu BiH

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) obavljena je rasprava o Izvještaju Predsjedništva BiH o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2013. godinu i Izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji Izvještaja o izvršenju budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2013. godinu.

Zamjenik glavnog revizora BiH Dževad Nekić pozvao je institucije BiH da veću pažnju posvete uštedama i stvaranju nove vrijednosti.

Kontinuirano se, ističe, ponavljaju zaključci i preporuke Kancelarije za reviziju BiH.

"Samo devet ranijih preporuka revizije je realizovano, 34 nisu, a realizacija 23 je u toku", kazao je Nekić.

Također, dodao je da institucije BiH nisu provele čak 80 presuda Ustavnog suda BiH.

Tokom rasprave većina poslanika zaključila je da postoji prostor za ostvarivanje značajnih ušteda u budžetu BiH.

Po riječima poslanice Demokratske fronte Maje Gasal-Vražalica naknade u komisijama trebaju se ukinuti, ako se radi o zaposlenima u institucijama BiH.

Poslanica SDS-a Aleksandra Pandurević navodi da bi Vijeće ministara BiH, pri sačinjavanju svog plana rada trebalo da se vodi izvještajem revizije o izvršenju budžeta. Mišljenja je da se ogroman budžetski novac troši na dodatno angažovanje u raznim komisijama već zaposlenih u Vijeću ministara BiH, kao i razne upravne i nadzorne odbore.

Poslanik SDA Salko Sokolović smatra da se trebaju što hitnije otkloniti nedostaci u finansijskom poslovanju institucija BiH koje su uočili revizori.

Pooštravanje kriterija za korištenje voznog parka institucija BiH zahtijeva poslanik SDA Šemsudin Mehmedović, koji tvrdi da se službena vozila koriste i u privatne svrhe.

Poslanici će se o izvještajima izjašnjavati na kraju današnje sjednice nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda.