BiH
2

Predstavnički dom PSBiH: Diskusija o problemima djece iz Konjević Polja

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je na današnjoj sjednici Informaciju o kršenju Ustava BiH u Republici Srpskoj u pogledu prava na nacionalnu grupu predmeta u školama u Konjević Polju i drugim školama, čiji su predlagači poslanici iz Kluba SDA.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA Asim Sarajlić je kazao da ovaj parlament jasno i glasno treba reći da bilo kakva diskriminacija, pogotovo djece, na bilo kojem teritoriju BiH, na bilo kojem dijelu, ne smije biti praksa i ne smije biti pravilo.

"Mi iz SDA ćemo predložiti dva zaključka. Jedan bi bio da se zadužuje Vijeće ministara BiH da, bez odlaganja, poduzme mjere kako bi se spriječilo daljnje kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, Ustava BiH i Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH u pogledu prava djece u osnovnim školama u RS-u, u Konjević Polju i drugim, za nacionalnu grupu predmeta i drugih prava koja iz ovog zakona proizilaze", kazao je Sarajlić.

Drugim predloženim zaključkom bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da o poduzetim mjerama sačini informaciju te je dostavi Predstavničkom domu PSBiH.

"Nismo predvidjeli nikakve rokove, jer mislimo da je situacija hitna i alarmantna, da pokušamo iskoristiti mehanizme i instrumente ove države da otkolinimo ovo stanje, jer mislim da to ide svima u prilog", kazao je Sarajlić.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Drago Kalabić je kazao da bi se moglo polemisati o svemu što je Sarajlić rekao "i da gotovo ništa od toga nije tačno“.

"Neću ulaziti u tu vrstu polemike, nego je više pitanje za predsjedavajućeg šta je nama materijal za ovu tačku. Mislim da nije korektno davati tako teške kvalifikacije, bez ikakvog dokumenta, i voditi raspravu kao da su one utvrđene kao takve i nastavljati", kazao je Kalabić.

Prema njegovim riječima, poslovnički je nemoguće da se bez bilo kakvog materijala o bilo čemu raspravlja.

"Imamo mnogo toga reći o ovoj temi, šta se sve poštuje u RS-u, a šta se ne poštuje na drugim mjestima, čija je nadležnost i ostalo, ali mislim da je osnovna stvar da ovdje nema materijala sem ovih netačnih kvalifikacija koje su iznesene", kazao je Kalabić.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Poslanik SDA Šefik Džaferović je kazao da djeca dobiju udžbenik srpskog jezika, djeca koja hoće da uče bosanski jezik, a onda im se u đačku knjižicu upisuje, da bi se to prikrilo, da je bosanski jezik.

"Dakle, postoji diskriminacija. U cijeloj državi BiH se treba posvetiti implementaciji Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju i ispoštovati prava svih. Ono što mi tražimo, da Vijeće ministara BiH koje je zaduženo za implementaciju tog zakona, pa i Ustava, pa i Evropske konvencije u toj oblasti, hitno reagira. Tamo su protesti, djeca ne idu u školu, Vijeće ministara šuti. Neka urade svoj dio posla, neka nam pošalju informaciju, pa neka napišu da je sve u redu. Samo dajte nam ovdje informaciju", kazao je Džaferović.

Svi znamo, dodao je on, da to nije u redu i da je na sceni diskriminacija.

"Često smo ovdje u poziciji da se ponašamo kao politički vatrogasci, a vrlo rijetko ili gotovo nikako da preveniramo neke stvari, da pokušamo na vrijeme pretpostaviti šta bi se to moglo dogoditi i kako otkloniti eventualno neke probleme", kazao je predsjedavajući Doma Denis Bećirović.

On je podsjetio da je početkom godine predložio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH.

"I u tom prijedlogu izmjena i dopuna upravo se govorilo o ovim stvarima koje su sada eskalirale. Kada je ovo bilo na dnevnom redu, početkom ove godine, jedva smo imali kvorum, a gotovo niko u diskusiji nije učestvovao. Sada kad imamo problem svi traže rješenja, sad svi govore o tom",- kazao je Bećirović.

Mislim, dodao je on, da je kod ovog prijedloga zaključaka trebalo napraviti sveobuhvatniji pristup.

Poslanica SNSD-a Milica Marković je kazala da Klub SNSD-a nije protiv priče o ovoj temi.

"Dobro je što je neko tražio ovakvu temu da se postavi na dnevni red. Mi imamo sigurno mnogo više da ispričamo i da kažemo i da vam navedemo primjera. Mi nismo protiv ovoga iz suštinskih razloga i zbog teme, nego zbog načina na koji je ona dostavljena sa ovako teškim optužbama i ovako velikim kritizerstvom kako je pokazano", kazala je Marković.

Ona je predložila da predlagač odgodi izjašnjavanje o ovoj tački dnevnog reda „i da se traži da se ona pomjeri na neku narednu sjednicu, da se dobije kvalitetan materijal i shodno tom materijalu da se svi pripreme za tu diskusiju“.

"Mislim da ovakav način postavke tačke dnevnog reda i sa ovakvim provokativnim namjerama može dovesti samo do provokacije, do usijanja na ovim problemima. Ali to ne znači da mi treba da bježimo od tih problema i da zabijamo glavu u pijesak. Mi o njima treba da razgovaramo i da tražimo kako oni da se razriješe na najkvalitetniji način, ne zbog nas, nego zbog ljudi koji imaju probleme, zbog toga", kazala je Marković.