Sjednica u Sarajevu
1

Predstavnički dom PSBiH danas usvaja Budžet institucija BiH?

FENA
Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) sazvana je za danas u Sarajevu, a očekuje se da bi mogao biti razmatran Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2012. godinu.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH podržala je principe predloženog budžeta koji je utvrdilo Predsjedništvo BiH.

Za principe su glasali članovi komisije iz SDP-a BiH, SNSD-a i SDS-a, protiv su bili članovi komisije iz SDA i SBBBiH, dok je član komisije iz HDZ-a bio suzdržan.

Predsjedništvo BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2012. prema kome je iznos budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza utvrđen u iznosu od 1.394.928.000,00 KM, od čega je za finansiranje institucija BiH utvrđen iznos od 950.000.000,00 KM, a za otplatu vanjskog duga BiH 444.928.000,00 KM.

Danas bi trebao biti razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji institucija BiH, čiji je predlagač poslanica SBB-a BiH Ismeta Dervoz.

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma bi se, između ostalog, trebao naći i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Mišljenju Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o prestanku važenja Zakona o Tužilaštvu BiH čiji su predlagači poslanici Drago Kalabić i Darko Babalj.