BiH
0

Predstavnički dom PSBiH danas o zaključcima u vezi s događajima u Potočarima

FENA
Usvajanje zaključaka u vezi s događajima za vrijeme komemoracije u Potočarima, 11. jula, jedna je od tačaka dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Kao što je to na posljednjoj sjednici učinio i Dom naroda državnog parlamenta, predloženim zaključcima osuđuje se napad na predsjednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića 11. jula u Potočarima, te se traži od svih nadležnih organa u BiH da hitno utvrde počinioce napada i odgovornost svih osoba u skladu s njihovim nadležnostima.

Poslanici bi danas trebalo da razmatraju i informaciju o upućivanju pisama generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda i predsjedniku Parlamenta Kanade.

Naime, grupa od 25 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH početkom jula uputila je pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moonu u kojem ga informiraju da su nedvojbeno dali podršku inicijativi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske za usvajanje Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović jučer je, nakon sjednice proširenog Kolegija tog doma, kazao novinarima da se složio da to bude tačka dnevnog reda da bi se raščistila zabuna do koje je došlo.

"To je bilo pismo 25 zastupnika koji imaju pravo da napišu pismo, to nije bio akt Predstavničkog doma i to ne može biti akt Predstavničkog doma, jer ga Predstavnički dom nije usvojio", kazao je Džaferović.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu državnog parlamenta Staša Košarac je kazao novinarima da u samom sadržaju akta koji je upućen prema Savjetu bezbjednosti "ima itekako naznačena zloupotreba institucija, prije svega Predstavničkog doma“.

Njihove namjere su bilo mnogo jače, s ciljem da prikažu Vijeći sigurnosti da je ovo mišljenje Parlamenta BiH.

"Ono što je dodatno zabrinjavajuće jeste da ima elemenata i tendencija da se krši Ustav BiH na način da se želi zaboraviti na koji način Predstavnički dom donosi odluke", kazao je Košarac, podsjećajući da postoji entitetsko glasanje.

Pred poslanicima bi se danas trebao naći i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji je predložio poslanik SBBBiH Damir Arnaut.

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog zaključaka Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH povodom rasprave o Informaciji Vijeća ministara BiH o napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku, te o nedavnom privođenju ljudi na prostoru Republike Srpske.