BiH
0

Predstavnički dom PSBiH danas o smjeni Mirka Šarovića

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra Inicijativu poslanika iz Kluba SNSD-a za potrebom rekonstrukcije Vijeća ministara BiH (smjena ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, zamjenika ministra odbrane BiH i zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH).

Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu državnog parlamenta uputio je 18. septembra predsjedavajućem tog doma Denisu Bećiroviću inicijativu za smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, zamjenika ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Mirka Okolića i zamjenice ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Radmile Mitrović.

Kako je navedeno u inicijativi, Klub poslanika SNSD-a smatra da ima opravdane razloge za smjenu navedenih članova Vijeća ministra BiH "zbog neispunjenja programa, planova i obaveza preuzetih stupanjem na dužnost kao i narušavanjem međustranačkih dogovora koji su i doveli do njihovog imenovanja i nedovoljnog zastupanja interesa RS-a u institucijama BiH".

Vijeće ministara BiH jučer je većinom glasova podržalo ovu Inicijativu Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH.

Predstavnički dom bi na današnjoj sjednici trebao razmatrati i Prijedlog odluke za razrješenje sekretara Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, čiji su predlagači poslanici iz Kluba SNSD-a.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe: Prijedlog zakona o odgovornosti za nuklearnu štetu, kao i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja.

Predviđeno je i razmatranje zahtjev poslanika iz Kluba SDS-a za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH po hitnom postupku.

Poslanici bi trebali razmatrati i Prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u BiH, s Mišljenjem Ustavnopravne komisije koja nije podržala principe predloženog zakona.

U prvom čitanju bi trebali biti razmatrani: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, čiji je predlagač poslanica Nermina Zaimović-Uzunović, kao i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o akcizama u BiH.

Predviđeno je i razmatranje Informacije o kršenju Ustava BiH u Republici Srpskoj u pogledu prava na nacionalnu grupu predmeta u školama Konjević-Polju i dr., čiji su predlagači poslanici iz Kluba SDA.

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog zaključka o produženju mandata Istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje zakonitosti postupanja nadležnih državnih organa u slučaju privođenja i zadržavanja Šemsudina Mehmedovića, poslanika u Predstavničkom domu.