Ugrađivanje biometrijskih podataka
0

Predstavnički dom PSBiH danas o ličnoj karti

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) danas bi na sjednici u Sarajevu trebalo da razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana Bosne i Hercegovine.

Predložene izmjene i dopune, između ostalog, predviđaju da se u novu ličnu kartu ugrađuju biometrijski podaci, isti oni koji su ugrađeni u putne isprave, a novina bi bila i uvođenje elektronskog potpisa, o čijem bi se stavljanju na ličnu kartu građani dobrovoljno izjašnjavali.

Prijedlog ovog zakona nije dobio pozitivno mišljenje Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Članovi komisije iz RS-a glasali su protiv predloženog zakona, nakon što nisu usvojeni njihovi amandmani.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje čiji je cilj omogućavanje entitetima i Brčko Distriktu BiH da građanima propišu dodatne rokove za verifikaciju devizne štednje.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i Izvještaj iz oblasti poljoprivrede za BiH za 2010. godinu, kao i Prijedlog zaključka Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH povodom razmatranja Izvještaja Ministarstva sigurnosti BiH o provedenom operativnom i tehničkom nadzoru u oblasti zaštite tajnih podataka u 2010. godini.