BiH
0

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio odluku o privremenom finansiranju

FENA
Na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu poslanici su usvojili odluku o privremenom finanasiranju FBiH za prva tri mjeseca naredne godine u iznosu od 421.823.778 KM.

"Ovom odlukom, koju je utvrdila Vlada Federacije BiH, omogućava se isplata neratnih i ratnih invalidnina, plaća i započetih potpora", rekao je federalni ministar finansija Ante Krajina, dodajući da ovu odluku mora usvojiti još Dom naroda, koji još uvijek nije formiran.

Odluka se donosi radi sprečavanja zastoja finansijskih tokova u FBiH u okolnostima kad federalni budžet za narednu godinu ne može biti donesen do 31. decembra tekuće godine.

U vezi ove odluke poslanici Saveza za bolju budućnost bili su suzdržani, dok je poslanik Ismet Osmanović iz SDA istakao je da je normalno što se danas razmatrala ova odluka, jer slijedi period formiranja Vlade Federacije BiH.

"Legitimno je i dobro da se razmatra ova odluka, jer je Vlada FBiH ta koja definiše fiskalnu politiku i sve politike koje proističu iz budžeta", kazao je Osmanović.

Predsjednici Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku i Zakonodavnopravne komisije Dženan Đonlagić i Boris Barun podržali su donošenje odluke o privremenom finanasiranju FBiH za prva tri mjeseca naredne godine.

Ova odluka, kako je naglasio ministar Krajina, ne dopušta nove programe, povećanje broja zaposlenih, kao ni povećavanje broja proračunskih korisnika.

Privremeno finansiranje obavlja se srazmjerno sredstvima utrošenim u istom periodu, a najviše do tromjesečnog prosjeka za prethodnu fiskalnu godinu.

Prema članu 35. Zakona o budžetima u Federaciji i BiH, ako Parlament ne donese budžet prije početka fiskalne godine, privremeno se, na osnovu odluke o privremenom finansiranju, nastavlja finansiranje poslova, funkcija i programa korisnika budžeta.

"Budžet se mora donijeti najkasnije do 31. marta tekuće godine. Ukoliko se budžet ne donese do tog perioda, nakon toga neće se izvršavati rashodi u bilo koju svrhu osim otplate duga sve dok se budžet ne donese", rekao je Krajina.