Sjednice 24. i 25. jula
0

Predstavnički dom Parlamenta FBiH o istraživanju nafte

FENA
U Sarajevu je za 24. i 25. juli sazvana 17. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

U proceduri su federalni zakoni o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH, kao i o zaštiti žiranata, koji je predložila poslanica Aida Čikić.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, predlagača Ismeta Osmanovića, poslanika koji traži razmatranje ovog teksta po hitnom postupku, također je u najavljenom, izuzetno obimnom dnevnom redu.

Dom naroda Parlamenta FBiH zasjedao je 20. jula, ali je sjednica prekinuta i datum nastavka bit će naknadno poznat.

Bilo je najavljeno odlučivanje delegata o pokretanju procedure kod Ustavnog suda za smjenu pedsjednika FBiH Živka Budimira.

Predsjedavajući Radoje Vidović, na pres-konferenciji održanoj dva dana uoči sjednice, nije sumnjao u dovoljan broja glasova u novoj parlamentarnoj većini, potrebnih za pokretanje procedure za Budimirovu smjenu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Fehim Škaljić na istoj je pres-konferenciji ustvrdio da bi i u tom domu bilo dovoljno glasova za pokretanje Budimirovog opoziva ako Ustavnom sudu zatreba mišljenje i tog parlamentarnog nivoa.

Prekid sjednice Doma naroda, pak, iz opozicije tumače kao spoznaju nove većine da 20. jula ipak nije imala dovoljno ruku za donošenje takve odluke.