BiH
5

Predstavnički dom Parlamenta BiH nije podržao prijedlog izmjena i dopuna izbornog zakona BiH

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije podržao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, a koji se odnosi na izbore za grad Mostar.

Poslanici su danas, u drugom krugu glasanja, prihvatili negativno Mišljenje Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma o predloženom zakonu, što automatski znači da zakon nije prihvaćen.

Prijedlog ovog zakona, koji je u Domu naroda predložio Klub hrvatskih delegate, predviđao je da u sastav Gradskog vijeća ulazi 35 članova, te da se 35 vijećnika bira na neposrednim i tajnim izborima na cijelom području Grada Mostara.

Predviđao je i da svaki od konstitutivnih naroda mora imati u Gradskom vijeću najmanje četiri svoja predstavnika, te da nacionalne manjine u Gradskom vijeću moraju biti zastupljene s najmanje jednim predstavnikom.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma nije utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i nije podržala načela prijedloga ovog zakona.

Poslanici danas nisu podržali ni principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, te Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja čiji je predlagač poslanik Niko Lozančić.

Nisu podržani ni principi Prijedloga zakona o dopuni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Usvojen je Izvještaj Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH o postizanju identičnog teksta Zakona o elektronskom dokumentu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Poslanici su usvojili: Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: „Pretpostavke za efikasan rad Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije“, Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2013. godinu, te Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2013. godinu.

Inicijativa poslanika Stranke za BiH Azre Hadžiahmetović i Beriza Belkića da „Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH poziva - preporučuje Predsjedništvu BiH da podstakne međuentitetsku koordinaciju s ciljem uspostavljanja efikasnog modaliteta upravljanja i sinhronizacije aktivnosti zaštiti od poplava u slivu rijeke Save“, zbog nepostojanja entitetske većine upućena je Kolegiju na usaglašavanje.

Prihvaćena je ostavka Magdalene Papić na izabranu dužnost članice Ureda za razmatranje žalbi BiH između priznatih stručnjaka upravnog prava iz Federacije BiH, te data saglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora.