Parlament FBiH
0

Predstavnički dom odobrio Prijedlog zakona o mladima

FENA
Nakon gotovo godinu dana procedure, Prijedlog zakona o mladima u FBiH odobren je većinom glasova poslanika na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije koja je u toku u Sarajevu.

Ako prijedlog odobri i federalni Dom naroda, bit će to prvi put da u Federaciji stupi na snagu zakonski propis kojim se direktno definišu pozicija, prava i obaveze mlade populacije te formiranjem odgovarajućih savjeta i vijeća mladih postavljaju temelji institucionalne i sistemske brige države za ovu populaciju, naveo je uime predlagača zakona, parlamentarne Komisije za mlade Jasmin Duvnjak, potpredsjednik tog tijela.

"Mladi ljudi ovim dobivaju institucionalni kanal, od službenika u njihovoj općini do vijeća i savjeta na kantonalnom i federalnom nivou, kojima se mogu obratiti svojim idejama, kreativnim inicijativama i prijedlozima za unapređenje društvenog položaja svoje populacije i afirmaciju njenih prava i interesa", Duvnjakove su riječi.

Zakonom se prvi put određuje dobna skupina populacije mladih, a to je od navršenih 15 do 30 godina. Koncept je u skladu s Evropskom poveljom o učešću mladih u strukturama na lokalnom i regionalnom nivou, kazao je još Duvnjak.