BiH
0

Predstavnički dom odobrio Nacrt zakona o kontroli privatizacije u FBiH

FENA
U današnjem nastavku četvrte redovne sjednice Predstavničkog doma u Sarajevu poslanici su odobrili Nacrt zakona o kontroli privatizacije u FBiH.

Poslanik Marinko Božić kazao je da se ovaj tekst ne odnosi na reviziju dosadašnjeg procesa privatizacije, već isključivo na kontrolu privatizacijskih ugovora. Kontrola se provodi u slučajevima kad zahtjev za to podnesu radnici, sindikat, resorno ministarstvo i druge instance, smatrajući da se neki kupoprodajni ugovor ne poštuje.

Zahtjev se podnosi posebnom odjelu koji treba uspostaviti u Federalnoj agenciji za privatizaciju.

Upravo toj odredbi u tekstu usprotivila se poslanica Suada Hadžović koja je glasala protiv Nacrta zakona. Ona smatra da nije realno očekivati objektivnu kontrolu od Agencije za privatizaciju čija uloga nije bila na visini ni u dosadašnjem toku privatizacije u Federaciji, opterećene nezadovoljstvima i sudskim sporovima.

Poslanik Božić sugerirao je da u budućem konačnom tekstu bude propisano da zahtjev za kontrolu privatizacije može podnijeti i pravobranilaštvo kao zaštitnik državne imovine, a u slučajevima kad se kupoprodajni ugovor uopće ne poštuje treba ga poništiti i ponovno provesti privatizaciju.

Poslanica Hafeza Sabljaković sugerirala je da u budućem zakonu obavezno bude limitiran rok u kojem se kontrola ugovora mora provesti.

U nastavku današnje sjednice Predstavničkog doma bit će riječi o izvještajima o radu Federalnog pravobranilaštva te o aktuelnoj situaciji u oblasti zdravstva.