BiH
0

Predstavnički dom odbio izmjene zakona o finansijskoj policiji

FENA
Nacrt izmjena i dopuna Zakona o finansijskoj policiji FBiH, kojim je Vlada FBiH predvidjela da ovlasti federalne finansijske policije svede samo na kontrolu uplate doprinosa, odnosno bitno smanji njene dosadašnje ovlasti, nije dobio većinsku podršku poslanika na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u Sarajevu.

Ovaj zakon izavao je danas žučne polemike između njegovih protivnika i onih koji su ga podržavali.

Poslanik Zaim Backović, kao argumente za potrebu redefinisanja sadašnje institucije finansijske policije, naveo je brojne propuste u njenom dosadašnjem radu i kazao da su istrage nerijetko bile politički motivirane te da su pritom stradali i nedužni ljudi, od kojih su neki zbog toga i umrli.

"Među takvim primjerima su finanijski direktor Energopetrola Bašić i general Armije RBiH Mehmed Alagić", kazao je Zaim Backović.

Poslanik Izudin Kešetović smatra da instituciju finansijske policije treba svakako zadržati, s tim da njeno djelovanje treba potpuno sistemski rediti, kako ne bi dolazilo do propusta, koje Kešetović ne negira, ali insistira i da je bilo pozitivnih efekata u njenom radu.

Sjednica Predstavničkog doma prekinuta je u poslijepodnevnim satima.

Osim zakona o finanijskoj policiji, razmatrane su i izmjene zakona o civilnim žrtvama rata, ali je izjašnjavanje odgođeno.

Rasprava o izmjenama Zakona o privatizaciji preduzećima također je odgođena.

Termin nastavka ove 24. redovne sjednice Predstavničkog doma bit će naknadno saopćen.