Parlament FBiH
0

Predstavnički dom o reviziji izdavanja za borce i invalide

FENA
Parlament FBiH
Parlament FBiH
U Sarajevu je za danas najavljena sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Kao jedna od tačaka dnevnog reda predložene su izmjene zakona o reviziji budžetskih izdavanja korisnicima boračko-invalidske zaštite, donesenog krajem prošle godine.

Izmjene u ovom slučaju predlaže poslanik Zijat Mušić s obrazloženjem da zakon trenutno nema efikasne mehanizme za otkrivanje korisnika koji nelegalno koriste navedena prava.

U osnovi, zakon nalaže reviziju određene vojne i medicinske dokumentacije da bi se utvrdilo kome iz boračke populacije treba, a kome ne, nastaviti isplatu mjesečnih naknada iz federalnog budžeta.

Tvrdeći da to nisu najefikasniji mehanizmi, Mušić predlaže izmjene prema kojima bi najpouzdaniji dokaz za nečije učešće u odbrambenim jedinicama i za eventualno ranjavanje bila - uvjerenja o neisplaćenim vojničkim platama.

Završetkom agresije, početkom 1996., sve jedinice u oružanim snagama su izrađivale precizne spiskove svojih pripadnika tokom cijelog rata na osnovu kojih su u ministarstvu odbrane izdavana uvjerenja o neisplaćenim vojničkim platama.

Svaki pripadnik oružanih snaga je potpisivao tačnost svojih podataka u navedenim uvjerenjima i smatram da je to najtačnija evidencija o pripadnosti i učešću u oružanim snagama.

Svi kasniji provedeni upravni postupci kojima je dokazivana pripadnost treba da budu predmet revizije, obrazlaže ovaj poslanik.

Po njegovom mišljenju, dostavljanje uvjerenja o neisplaćenim platama olakšalo bi revizorskim timovima cjelokupni rad a privremena obustava isplata bila bi zasnovana na zakonito izdatim i od korisnika potpisanim uvjerenjima.

Kako su budžetske uštede jedan od bitnih ciljeva zakona o reviziji, Mušić tvrdi da bi izmjenama koje on predlaže uštede bile trenutne i znatne.

Osim ovog zakona, u najavljenom dnevnom redu za današnju sjednicu Predstavničkog doma su dopune zakona o izvršenju budžeta FBiH, izmjene i dopune Zakona o zemljišnim knjigama, kao i Zakona o eksproprijaciji.

Za 29. april je najavljeno zasjedanje Doma naroda.