BiH
5

Predstavnički dom nije prihvatio Prijedlog izmjena zakona o zaštiti žiranata

FENA
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti žiranata u FBiH na današnjoj sjednici nije podržao Predstavnički dom Federalnog parlamenta.

Nakon toga šef Kluba SBB-a u ovom domu Mirsad Đonlagić zahtijevao je pojedinačno glasanje, nakon kojeg se vidjelo da ovaj prijedlog zakona nisu podržali poslanici SDP-a, koji su bili suzdržani, dok su "za" glasali poslanici SBB-a,SDA,HDZ-a i NSRzB.

Iz tog razloga, predlagač ovih izmjena Aida Čikić, poslanica SBB-a u Predstavničkom domu parlamenta FBiH u svom izlaganju je pozvala sve žirante u Federaciji da izađu pred centralu SDP-a i traže odgovor zbog čega danas poslanici SDP-a nisu podržali ovaj prijedlog dodajući da predloženi zakona nije „prijedlog Aide Čikić ni SBB-a“.

  • Predloženi amandmani trebali su razjasniti nedoumice koje izaziva to što je u decembru prošle godine Zakon o zaštiti žiranata FBiH, u jednom tekstu usvojen u Parlamentu FBiH, a u drugom tekstu je objavljen u Službenom listu FBiH - kazala je Čikić.

Podsjetimo, da je Zakon o zaštiti žiranata koji je predložila poslanica Aida Čikić, usvojen prošle godine u Parlamenta FBiH. Zakon predviđa da banke jače obavežu glavnog dužnika na vraćanje kredita, a da u slučaju njegove neodgovornosti, na obavezama žiranta insistiraju u krajnjoj mjeri. Čikić je prilikom predlaganja zakona rekla da bi ovakav zakon bio prijelazno rješenje do glavnog cilja - ukidanja institucije žiranta.

Protiv usvajanja ovog zakona bio je bankarski sektor čije su zvanične ocjene da je zakona neodrživ, pravno neutemeljen, nepotreban i nestručno napisan. Njegova primjena vodi smanjenju kreditne aktivnosti i rastu kamata, što je destimulirajuće za ukupnu privrednu aktivnost i za oporavak lične potrošnje, a što je bh. ekonomiji najmanje potrebno, navode bankari.