BiH
0

Predstavnički dom FBiH traži pooštravanje zakonskih kazni za krivično djelo terorizma

FENA
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine traži izmjene federalnog zakonodavstva o policijskim službenicima, Krivičnog zakona, Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o krivičnom postupku koje će rezultirati strožijim sankcijama za teška krivična djela kao što je terorizam te omogućavanje da policijske agencije efikasnije djeluju kod eventualnih takvih pojava.

Ovaj zaključak donesen je na prijedlog Komisije za sigurnost danas na sjednici Predstavničkog doma u Parlamentu Federacije BiH u Sarajevu tokom tačke dnevnog reda koja se odnosila na nedavni teroristički akt u Bugojnu u kojem je uslijed eksplozije naprave bačene na tamošnju policijsku stanicu podlegao jedan policajac a više osoba ranjeno, među njima veoma teško jedna policajka.

U današnjim zaključcima Predstavničkog doma je također poziv međunarodnoj zajednici oličenoj u visokom predstavniku za BiH te Parlamentarnoj skupštini BiH da nastave započetu reformu policije u BiH.

Reforma mora biti djelotvorna (po uzoru na sektor odbrane) jer taj segment (policija) mora podlijegati striktnom sistemu subordiniranja u kojem će se znati ko je i za šta je odgovoran, navedeno je.

Zatraženo je i da u internoj istrazi unutar sigurnosnih struktura bude utvrđeno da li tu ima eventualne odgovornosti za propuste koji mogu rezultirati ovako teškim događajem kao što je bio u Bugojnu.

Federalnu vladu Predstavnički dom poziva da iz budžetskih rezervi pomogne porodicama žrtava tamošnjeg terorističkog akta, kao i građanima materijalno oštećenim uslijed eksplozije.

Parlamentarna komisija za sigurnost, kao i Dom u cjelini, zadovoljni su zbog brze reakcije nadležnih koja je rezultirala privođenjem u policiju osumnjičenih za eksploziju, navedeno je.