BiH
0

Predstavnički dom FBiH saglasan s programom rada Vlade za ovu godinu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio je na današnjoj sjednici Vladi Federacije BiH program rada za ovu godinu.

Prema obrazloženju federalnog premijera Fadila Novalića, program je između ostalog rađen na osnovu obaveza zacrtanih Reformskom agendom te godišnjih planova rada federalnih ministarstava.

Definirani su strateški ciljevi, programi i aktivnosti koje će u 2016. raditi federalna ministarstva kako bi doprinijela implementaciji zacrtanih strateških ciljeva, najavio je premijer.

"Posebno izdvajam plan normativnih aktivnosti, u kojima je dat pregled svih zakonskih i podzakonskih akata koji se planiraju raditi, kao i pregled strateških i operativnih ciljeva po ministarstvima. Prioriteti Vlade FBiH u 2016. godini biće usmjereni na projekte intenziviranja privrednog razvoja, jačanje unutrašnje društvene stabilnosti Federacije i jačanje vladavine prava, iniciranje i provedbu reformi usklađenih s potrebama u BiH te u suradnji s drugim nivoima vlasti, kao i rad na euroatlantskim integracijama", riječi su premijera Novalića.

Od zakona koje treba donijeti u cilju realizacije obaveza zacrtanih programom, izdvojio je zakone o prijevozu opasnih materija, zatim o nabavci, držanju i nošenju oružja i municije, zakone o ličnom imenu te o izvršenju krivičnih sankcija, potom o razvoju, planiranju i upravljanju razvojem, zakone o poreznoj upravi i poreznim procedurama, zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, zakon o doprinosima koji korespondira s kolektivnim ugovorima, zakon o energiji, kao i zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim preduzećima te zakon o osnovama socijalne zaštite i zakon o zaštiti porodica s djecom.

Zakon o hemikalijama, potom zakoni o ograničenoj upotrebi duhanskih proizvoda, o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i drugi akti i strategije također su navedeni u ovogodišnjem programu rada.

"Za ovu godinu Vlada mijenja prioritete, naravno zadržava poticaj zapošljavanju koje je u funkciji ekonomskog rasta, te prelazi na poslovno okruženje", kazao je između ostalog premijer, najavivši Vladin rad na utvrđivanju seta zakona koji treba da doprinesu povoljnijem poslovnom okruženju.

U cijelosti, program doprinosi implementaciji najvažnijih strateških ciljeva Vlade koji se upravo svode na ekonomski rast i zapošljavanje, ocijenio je federalni premijer.Sjednica Predstavničkog doma je završena.