BiH
0

Predstavnički dom FBiH odobrio zaduženje od 65 miliona eura

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je na današnjoj sjednici u Sarajevu zaduženje po Sporazumu o zajmu i projektu između BiH i Kreditanstalt fur Wederaufbau (KfW) za realizaciju projekta "Vjetropark Podveležje" u iznosu od 65 miliona eura.

Za realizaciju je potrebna i saglasnost Doma naroda. Predviđeni krajnji korisnik i dužnik po ovom zajmu je Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, na koju Federacija BiH treba da prenese novac na kreditnom osnovu.

Predviđeni rok otplate je 15 godina.

Kako je navedeno iz Federalne vlade, novac od zajma namijenjen je za realizaciju projekta "Vjetropark Podveležje" - instalaciju 16 vjetroturbina IEC klase II i visine stuba 80 metara, kapaciteta od 2 do 2,5 MW, sa životnim vijekom najmanje 20 godina i godišnjom proizvodnjom energije do 86 GW/h.

Provođenjem projekta očekuje se diverzifikacija energetskih resursa, kontinuirano snabdijevanje kupaca električnom energijom, praćenje porasta električne energije i zadržavanje izvoznog trenda, otvaranje novih radnih mjesta tokom i nakon izgradnje, ekonomski rast u BiH i doprinos zaštiti globalne klime sprečavanjem emisija ugljika, navedeno je.