BiH
0

Predstavnički dom FBiH odobrio Vladine planove u elektroenergetskom sektoru

FENA
Predstavnički dom Parlamenta Federacije odobrio je u današnjem nastavku četvrte redovne sjednice u Sarajevu aktivnosti Vlade Federacije sadržane u njenom izvještaju predočenom jučer ovom domu koji obuhvata pitanja od vitalnog interesa za FBiH i BiH za restrukturiranje i razvoj elektroenergetskog sektora te za restrukturiranje i modernizaciju rudnika uglja u FBiH kao osnovice za razvoj privrede i drugih sektora društva.

S obzirom na to da je na osnovu prezentirane analize stanja u elektroenergetskom sektoru evidentan budući deficit električne energije u FBiH u periodu 2007. - 2012. godina, te do 2020. odnosno 2030. godine zbog gašenja postojećih blokova u termoelektranama "Tuzla" i "Kakanj" i planirano povećanje potrošnje, neophodno je odmah nastaviti aktivnosti na pripremi finalnog izbora strateških partnera i početka izrade procedura za izgradnju novih elektroenergetskih objekata u Federaciji, stoji u Vladinim zaključcima koji su danas odobrili poslanici Predstavničkog doma.

Ove i druge zaključke Vlada je ponudila danas poslanicima na izjašnjavanje na osnovu jučerašnje parlamentarne rasprave o njenim planovima za restrukturiranje i razvoj elektroenergetskog sektora. U zaključcima su uvažene mnoge jučer izrečene poslaničke primjedbe i sugestije, pa je danas federalni premijer Nedžad Branković izjavio u Parlamentu da je sretan što je ostvaren ovakav primjer sadjejstva Vlade i Parlamenta, i to bez obzira na bilo čiju stranačku pripadnost, već samo na osnovu vitalnih interesa Federacije.

Branković je ujedno za naredni septembar najavio i Vladine planove u sektoru transporta i politike privatzacije koje će, kao i ove u energetskom sektoru, prezentirati Parlamentu i tražiti mišljenje poslanika.

Premijer je danas uvažio i sugestiju poslanika SDP-a BiH Mirze Kušljugića da bude izvršena revizija poslovanja svih javnih preduzeća u FBiH u elektroenergetskom sektoru.

Poslanici su podržali i Vladin zaključak, sačinjen na osnovu jučerašnje parlamentarne rasprave, kojim se podržava model strateškog partnerstva za izgradnju novih proizvodnih elektroenergetskih objekata, ali tako da strateško partnerstvo ne remeti postojeću vlasničku stukturu u elektroenergetskom sektoru u Federaciji, već da se zasniva na proizvodu.

Odluke o izboru strateških partnera Vlada će dostaviti Parlamentu na saglasnost, zaključeno je također.

Dinamika izgradnje novih termoelektrana i hidroelektrana treba da prati izgradnja prijenosne i distributivne mreže, a akcioni plan za restrukturiranje i modernizaciju rudnika uglja u FBiH treba inovirati.

Vlada treba da pripremi strateški plan i program razvoja energetskog sektora koji će biti osnov za izradu energetske strategije BiH i predložiti ga Parlamentu FBiH na razmatranje, zaključeno je.

Predstavnički dom podržava i formiranje direkcije za energiju i instituta za energiju radi pružanja adekvatne podrške u izradi i realizaciji energetske strategije.

Uz sve ove zaključke, koji su sublimacija stavova Vlade i parlamentarnog odbora za energetiku, premijer Branković i Dom u cjelini podržali su danas i pojedinačni prijedlog poslanika Nijaza Durakovića da hitno bude urađena ekspertiza vazana za projekt Gornji horizonti u Hercegovini te da o tome bude upoznat Federalni parlament.