BiH
6

Predstavnički dom FBiH odobrio predložene izmjene Zakona o izvršnom postupku

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Prijednog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku odobren je po hitnom postupku na sjednici Predstavničkog doma Parlementa Federacije Bosne i Hercegovine.

Svrha ovog akta je, po najavi, zaštita imovine u vlasništvu Federacije BiH.

Prema obrazloženju, "primijećena je ustaljena praksa sudova u FBiH da mijenjaju predmet izvršenja, u korist tražilaca izvršenja, s novčanog potraživanja na založno pravo nad dionicama privrednih subjekata u vlasništvu Federacije BiH, kantona, općina i gradova".

Dodavanjem novog stava, zakon će propisivati da svi nivoi vlasti u Federaciji, koji imaju izvršne sudske presude, u njihovim budžetima predvide novac za isplatu sudskih izvršnih rješenja u iznosu od najmanje 0,3 posto od ukupno planiranih budžetskih prihoda. Time se osigurava zaštita tražilaca izvršenja, a u skladu s realnim mogućnostima budžeta Federacije BiH, naveo je predlagač ovog akta, Federalna vlada.

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma je poslanik Mirza Granić predlagao da ovo izdvajanje od 0,3 posto bude umanjeno na 0,1 posto, ali taj prijedlog nije odobren većinom glasova.

Predstavnički dom će u nastavku sjednice razmotriti Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom.