BiH
0

Predstavnički dom FBiH: Odblokirati 130 miliona za podršku malim i srednjim preduzećima

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predstavnički dom Federalnog parlamenta zadužio je Upravni odbor Fondacije OdRaz da od narednog ponedjeljka počne rješavanje problema vezanog za blokadu više od 130 miliona KM namijenjenih za projekt podrške razvoju malih i srednjih preduzeća, koje je privremeno blokirala Svjetska banka zbog problema u vezi s upravljačkom strukturom OdRaza.

Posredstvom te fondacije, naime, treba da bude realiziran navedeni program podrške preduzećima, ali je problematično bilo što njen direktor Vinko Jakić nije upisan u nadležni registar i stoga nije mogao biti supotpisnik za navedeni program.

Upravni odbor, čiji su članovi sedam federalnih ministara, zasjedao je danas i zaključio da potpisnik bude Safet Daut, prethodni direktor a sada zamjenik direktora OdRaza.

Taj zaključak saopćio je Predstavničkom domu Ante Krajina, federalni ministar finansija i predsjednik Upravnog odbora Fondacije.

U pokušaju da riješi pitanje deblokade, Upravni odbor s Krajinom na čelu se sastao danas tokom vanredne sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, posvećene predloženom budžetu FBiH za iduću godinu.

Sjednica (Upravnog odbora) je održana uporedo zbog toga što su poslanici, na jednoj od prethodnih njihovih sjednica, obavezali Vladu i Upravni odbor da riješe problem blokade 130 miliona KM od Svjetske banke i da to bude prethodna mjera usvajanju budžeta za iduću godinu.

Po odluci da Safet Daut bude supotpisnik, koju je saopćio ministar Krajina, Predstavnički dom je nakon pauze nastavio svoju sjednicu.

Ministar Krajina je kazao i da je u međuvremenu vanredno zasjedala Vlada kao predlagač budžeta FBiH da bi se odredila o 51 amandmanu koje su poslanici podnijeli na predloženi tekst (budžeta).

Podržala je potpuno samo tri amandmana i jedan djelimično, rekao je Krajina.

Svaki amandaman koji prihvati Vlada postaje automatski sastavni dio teksta prijedloga budžeta a o onima koje ona ne prihvati, ako predlagači ne odustanu od njih, izjašnjava se Predstavnički dom, što se, s novim pauzama, trenutno i dešava na ovoj sjednici.