BiH
0

Predstavnički dom FBiH o zaduženju za finansiranje Koridora 5C

FENA
Dvodnevna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine bit će nastavljena danas u Sarajevu raspravom o dopunama Zakona o privrednim društvima i o najavljenom zakonu o finansijskoj konsolidaciji tih društava.

Na dnevnom redu je i odluka kojom Federalni parlament treba da odobri zaduženje na osnovu ugovora između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke za finansiranje Projekta Koridor 5C, druga faza.

U jučerašnjem dijelu ovog zasjedanja odobrena je dopuna federalne zakonske legislative kojom se do 30. juna 2015. godine produžava rok za otkup stanova certifikatima onima koji imaju pravo.

Također je odobren Prijedlog zakona o volontiranju u FBiH prema kojem će se dugoročno volontiranje u struci uračunavati u radno iskustvo.

U 30-dnevnu javnu raspravu upućen je i nacrt teksta koji treba da ozakoni istraživanje i eksploataciju rezervi nafte i plina u FBiH.

U javnu raspravu, ne dužu od 30 dana, upućen je i nacrt federalnog zakona o prekršajima.

Početak ove redovne sjednice obilježen je jučer protestima ispred zgrade Parlamenta oko 200 bivših pripadnika Oružanih snaga BiH, penzionisanih svojevremeno po povoljnijim uslovima po državnom zakonu. Negodovali su jer su bili uvjereni da će iz predloženog dnevnog reda Predstavničkog doma biti povučene dopune zakona koje njima najavljuju daljnju isplatu penzija s federalnog nivoa, počev od juna ove godine.

Ta tačka je zaista odgođena prilikom utvrđivanja konačnog dnevnog reda, na zahtjev iz Federalne vlade.

Protestnici su tokom jučerašnjeg dana razgovarali s predsjedavajućim Predstavničkog doma Fehimom Škaljićem i premijerom FBiH Nerminom Nikšićem koji se prethodno sastao s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda te je na tom sastanku bilo riječi i o ovoj problematici.

Protestnicima je u njihovim kontaktima s navedenim zvaničnicima najavljena mogućnost da će u Predstavničkom domu ubrzo biti održana vanredna sjednica s odgođenim zakonom na dnevnom redu.

Jučerašnji protest bio je na trenutak na ivici incidenta kada je cijela grupa od 200 ljudi revoltirano krenula da uđe u zgradu Parlamenta u kojoj je Predstavnički dom zasjedao. Ispriječila se policija u kojoj je bilo i specijalaca sa štitovima te su tenzije smirene kada je u zgradu propušteno nekoliko predstavnika grupe. Oni su zastupali sve na sastanku s predsjedavajućim Predstavničkog doma Škaljićem.

Grupa je nakon ovog sastanka prešla pred zgradu Federalne vlade u kojoj su njihovi predstavnici razgovarali s premijerom Nikšićem.