BiH
1

Predstavnički dom FBiH: Izvještaj o "nelegalnim radnjama u bh. fudbalu" dostaviti UEFA-i

FENA
Današnje zasjedanje Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu okončano je usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o investiranju javnih sredstava te Zakona o Agenciji za bankarstvo, kao i odobravanjem Prijedloga zakona o internoj reviziji u javnom sektoru Federacije.

Ova 13. po redu sjednica Doma bit će nastavljena sutra. U preostalom dnevnom redu je niz značajnih pitanja, među kojima dokument Federalne vlade o politici privatizacije preostalog neprivatiziranog državnog kapitala u FBiH te izvještaj o prošlogodišnjem radu Radio-televizije Federacije BiH i informacija o stanju u ovoj medijskoj kući.

Informacija o mjerama Federalne vlade na zaštiti građana Federacije od vala poskupljenja osnovnih životnih namirnica nije uvrštena u dnevni red, mada je to odranije više puta tražio poslanik Narodne stranke «Radom za boljitak» Marko Vujević.

On je danas kazao da mu je predsjedavajući Doma Safet Softić objasnio da Vlada još nije dostavila u Parlament traženi materijal. Zbog toga je Vujević poručio da će u sutrašnjem nastavku sjednice tražiti objašnjenje od federalnog premijera Nedžada Brankovića.

U jednosatnom terminu koji je u toku sjednice bio rezervisan za postavljanje poslaničkih pitanja i podnošenje inicijativa, poslanik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić zatražio je da resorno federalno ministarstvo dostavi izvještaj UEFA-i «o tome ko sve sjedi u Nogometnom savezu BiH, kao i o nelegalnim radnjama u bh. fudbalu».

«U Nogometnom savezu sjede ljudi koji sakupljaju krivične prijave. Pored kriminala, prisutni su mešetarenje i haos u domaćoj Premijer ligi», kazao je Nikšić.

Prema ustaljenoj praksi, odgovori na poslanička pitanja i inicijative dostavljaju se naknadno.

Sjednica će biti nastavljena sutra u 10 sati.