BiH
0

Predstavnički dom FBiH danas o zakonu o zaštiti prijavitelja korupcije

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Sarajevu će danas biti nastavljena 22. sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja je započela u prvoj polovini septembra.

Dopredsjedavajuća Mira Grgić jučer je na pres-konferenciji najavila mogućnost da ova sjednica, zbog mnoštva preostalih tačaka dnevnog reda, ne bude završena danas, nego da traje i sutra.

Grgić je podsjetila da je u preostalom dnevnom redu, među ostalim tačkama, Nacrt zakona o zaštiti prijavitelja korupcije.

Donošenjem takvog zakona u Federaciji bio bi zaokružen zakonodavni okvir iz oblasti borbe protiv korupcije i prevencije korupcije.

"Ovaj zakon predstavlja novi koncept zaštite prijavitelja korupcije kakav pokušavaju uvesti i najrazvijenije zemlje. Njegovim usvajanjem bi FBiH bila lider u ovoj oblasti", kazala je Grgić.

Nacrt zakona osigurava efikasnu i pravovremenu te potpunu zaštitu prijavitelja korupcije u svim fazama postupka za ostvarivanje zaštite. Predviđa visoke kazne za pravne i odgovorne osobe koje bi poduzela štetne mjere prema prijavitelju korupcije.

"Ovaj dom je već usvojio Nacrt zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene krivičnim djelom ili prekršajem, kao i Nacrt zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala", podsjetila je Grgić.

Uoči današnje sjednice, zasjedat će Kolegij Doma i raspraviti o prijedlogu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Fehima Škaljića o kalendaru održavanja sjednica.

Škaljić je, naime, predložio da do kraja godine mjesečno budu održavane dvije sjednice, i to jedna redovna, a jedna tematska.

Škaljićev prijedlog baziran je na brojnim inicijativama poslanika Doma koji traže tematske sjednice o pitanjima zapošljavanja, zdravstva, mladih, poljoprivrede i slično.