Parlament FBiH
0

Predstavnički dom danas o rebalansu budžeta

FENA
U Sarajevu je za danas, povodom rebalansa ovogodišnjeg federalnog budžeta, sazvana vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, dva dana nakon što ga je odobrio Dom naroda.

Rebalans ne može stupiti na snagu bez saglasnosti oba doma i preduvjet je za nastavak stand-by aranžmana s Međunarodnim momentarnim fondom (MMF).

Zbog toga su najavljene i druge odluke u vezi s aranžmanom.

Federalna vlada predložila je da ovogodišnji entitetski budžet nakon rebalansa iznosi 1.999.084.438 KM, što je za 75,34 miliona više u odnosu na aktuelni iznos.

Ministar finansija Ante Krajina, na sjednici Doma naroda prije dva dana naglasio je da će rebalans, osim povoljnijeg načina za finansiranje vanjskih obaveza, otvoriti put ka reformama.

Dolazi se do dijela novca za sufinansiranje deficita i osigurava otplata obaveza po trećem stand-by aranžmanu, dodao je.

Suština Vladinog prijedloga je restrukturiranje vanjskog finansiranja, riječi su federalnog premijera Nermina Nikšića.

Rebalansom su nezadovoljni poljoprivrednici jer je planirano umanjenje sa 78 miliona na 68 miliona KM u stavci za poticaje njima.

"Uprkos umanjenju, i dalje je ta budžetska stavka za 14,3 miliona veća od prošlogodišnje. MMF nije prihvatio namjeravano povećanje poticaja za 24 miliona KM i ovo je maksimum koji može podnijeti budžet", rekao je premijer Nikšić.

Savez poljoprivrednih udruženja, čiji su predstavnici prije dva dana ispred zgrade Parlamenta čekali odluku Doma naroda, čekat će i današnju Predstavničkog doma, kako su najavili.

Najavljuju daljnje proteste, možda i blokadu rada Vlade i Parlamenta, ako iznos za poticaje ne bude ostao na sadašnjem nivou.

Rebalans i odluke u vezi s MMF-om nisu jedine najavljene današnje tačke dnevnog reda.

Sazvana je još jedna vanredna sjednica, koja će biti održana prije rasprave o budžetu.

Iz nove parlamentarne većine najavljuju da će na tom zasjedanju razriješiti predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Zvizdića i Stanka Primorca.