BiH
0

Predstavnički dom BiH o zloupotrebi opojnih droga

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga.

Komisija za vanjsku trgovinu i carine nije podržala principe predloženog zakon, a predložila je Domu usvajanje zaključka kojim bi se predlagač obavezao da pristupi izradi novog zakona o sprječavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga.

Poslanica SDS-a Aleksandra Pandurević je tokom diskusije kazala da su tri člana Ustavnopravne komisije iz RS-a bila protiv davanja saglasnosti za ustavni osnov za ovaj zakon.

Po njenim riječima, ovaj zakon predstavlja jedan klasičan prijenos nadležnosti s entiteta na nivo BiH.

"To možda i ne bi bilo sporno da smo se mi dogovorili, da su institucije RS-a dale saglasnost na takav prenos nadležnosti. Međutim, to se nije desilo", kazala je Pandurević.

Ona je istaknula da je u vezi s predloženim zakonom trebalo mišljenje entitetskih ministarstava zdravlja, "koje nemamo".

"Ni jedna jedina sugestija Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a nije uvažena, tako da SDS smatra da nema uopće ustavnog osnova za njegovo usvajanje", kazala je Pandurević.

Tokom diskusije rečeno je da je predloženim izmjenama i dopunama izmijenjeno više od 50 posto postojećeg zakona, a da je pravilo da kada se mijenja 50 posto zakona mora se ići u izradu novog.

Poslanik Stranke za BiH Beriz Belkić je, govoreći o predloženom zakonu, kazao da je tačno da je broj izmjena veći od dozvoljenog u smislu da se ne ide na novi zakon.

"Međutim, izostavljaju se neke prethodne stvari. Nema analize o implementaciji postojećeg zakona koji je na sceni već nekoliko godina. Dakle, implementacija ovog zakona je gotovo nikakva, nisu doneseni odgovarajući pravilnici, nisu utvrđene određene institucije koje trebaju da ga provode itd.", kazao je Belkić.

Poslanici su bez rasprave prešli preko Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Dogovoreno je da se razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji institucija BiH, čiji je predlagač poslanica SBB BiH Ismeta Dervoz, ostavi za narednu sjednicu kojoj bi prisustvovali i predstavnici Ureda za reviziju.

U toku je rasprava o prijedlozima zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu BiH i Zakona o Tužilaštvu BiH, koje su predložili poslanici SNSD-a Drago Kalabić i SDS-a Darko Babalj.